Temat: [Focus 2004-2008] Zimne luty w liczniku
View Single Post
Stary 05-01-2025, 11:10   #109
czytaczforum
ford::advanced

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Zimne luty w liczniku

Witam.Jestem świeżo po przygodzie z zimnymi lutami w moim Fokusie C-Max 2005 1.6 benzyna.Postanowiłem podzielić się jakie były u mnie objawy bo nie mając wcześniej pojęcia o problemie było to niepokojące.Koniec października jadąc sobie 80km/h nagle wskazówka skok na 70 i szybki( w niecałą sekundę) powrót do 80.Pomyślałem,że to przewidzenie.Po kilku dniach powtórka,Z niczym tego nie powiązałem.Objaw już się nie pojawił.Tuż przed Świętami chcę ruszyć z parkingu a tu rozrusznik totalna cisza,a że byłem po wymianie akumulatora to pomyślałem że coś z kablami ,ewentualnie rozrusznik się zawiesił.Poruszałem dźwignią biegów i auto odpaliło.Incydent jednorazowy więc odpuściłem naprawę.Koniec roku ruszam z parkingu.Autko jedzie a na desce komunikaty.Awaria silnika,awaria układu ESP,i kilka zapalonych kontrolek.Zgasiłem autko i odpaliłem już bez jakichkolwiek błędów.W ciągu dnia losowo problem się powtórzył.Przez parę dni był spokój.Ale bogatrzy o wiedzę z internetu gdy problem powrócił z komunikatami pacnąłem w liczniki ręką no i olśnienie.Skoki wskazówek,zapalające się kontrolki.Co ciekawe nie miałem problemów z immo więc auto odpalało zawsze i zawsze bez komunikatów.Jak było ok to pukanie w liczniki nie wywoływało błędów.Auto mam 4 lata z Niemiec i jak się okazało liczniki były już lutowane,ale tylko parę lutów.teraz podobno było pobojowisko i elektryk poprawił co się dało.Póki co jest ok.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem