Temat: [C-MAX 2010-2015] Niedogrzany silnika 2.0tdci
View Single Post
Stary 08-01-2025, 10:19   #13
N7h4k4lr
ford::average

Imię: Piotr
Model: FF II FL , Mdo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010, 2012
Domyślnie Odp: Niedogrzanie silnika

Albo w zakłądce Mondeo albo Focus jest temat o niedogrzewanych silnikach, ale w skrócie TTTM, na całą Europę i Skandynawię do 2.0 tdci są termostaty które otwierają się za wcześnie. Nie ma żadnych cieplejszych akcesoryjnych.

U mnie w Mdo słupkowy wyświetlacz , ale mam forumowy soft zegarów i wyświetla temp cieczy chłodzącej i 90 stopni nie miałem nigdy nawet latem. A teraz roboczo nawet przy długiej godzinnej jeżdzie pokazuje koło 78.C . W samochodzie mam dodatkową żaluzję, która jak jest zimniej jest zamknięta.

W Focusie żaluzji nie ma. Ja stosuję stary patent PRL czyli zakładam gumową osłonę na dolny wlot na chłodnicę . Zostawiam tylko pasek 2 cm szerokości. Nawet w temp rzędu 10.C nie zauważyłem by wskazówka się podniosła poza środek.

Zarówno Foka jak i Mdo odsiągają wyższą temp pracy dopiero przy temp zewnętrznych powyżej 25.C .

Bump: kiedyś miałem Lanosa. Tam były wymienne termostaty wkłądane w korpus. Ori był na 86. ja wsadziłem inny na 92 i to znacznie poprawiło czas nagrzewania, temp pracy silnika w chłodniejszych porach roku i w sumie spalanie.

Bump: Nie wiem do końca jaki masz silnik. Jak 2.0 140/163 to masz stały termostat w obudowie i nic nie wymyślisz.
Jak nowszy wariant 150 km to może masz elektroniczy termostat i forscanem możesz go ustawić na późniejsze otwieranie.
A jak inny silnik to nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
N7h4k4lr jest offline   Odpowiedź z Cytatem