Odp: Potrzebna centralna konfiguracja BCM (nie as built)
Sprawa została już rozwiazana. Tak wiem o tym że w rcm można usunąć flagę awarii. Natomiast rcm ten był z innego auta robiony przez kogoś. Jego plik konfiguracji (as bulit) miał odpowiednie wartości takie jak na serwerze po Vin. Tak jak mówię auto po zalaniu, robione wcześniej przez kogoś. pierwsze co robiłem to po prostu diagnozowałem kody usterek, które podczas diagnozy wyszły totalnie nierealne. Dlatego zgrałem eeprom porównałem pliki z oryginalnym wsadem i się okazała totalna rzeźnia. Dlatego musiałem wygrać poprawny. Następne problemy które występowały były z centralną konfiguracja tj błąd u2300 (ABS i rcm). Sprawa dla mnie była bardzo dziwna. Natomiast wszystkie znaki kierowały mnie do właśnie źle skonfigurowanego bcma. Dane as bulit były poprawne zgodne z Vin, natomiast główna konfiguracja bcm była z auta dawcy, nawet Vin. Wystarczyło zmienić je na odpowiednie i błąd u2300 zniknął. Po tych zmiana należało zrobić inicjalizacje pcm( bo po zmianach w bcm wystąpił blad p160a), aby z powrotem łyknął poprawny Vin bez tego odpalał na kilka sekund i gasł.
Dla czytający, nie bójcie się robić rzeczy które was interesują, działajcie uczcie się na błędach i nie poddawajcie się. Na tym polega nauka i pozyskiwanie wiedzy. Nawet jeśli ktoś wam powie, żebyście się za to nie zabierali. Już słyszałem to od wielu zadufanych w sobie specjalistach, gdy właśnie popełniłem jakiś błąd lub miałem jakieś pytania.Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez B3ko ; 08-01-2025 o 18:42
|