Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy
Cześć,
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta. Będzie użytkowane sporadycznie - na co dzień w mieście - do jazdy do sklepu po bułki, innego sklepu po ozdoby świąteczne, do jeszcze innego sklepu i z powrotem do mieszkania - i tak pewnie raz na 3-4 dni. Celuję w maksymalnie 50 km na tydzień (chociaż będą tygodnie gdzie będzie to łącznie 10km).
Oprócz tego raz na jakiś czas 250 + 250 km na autostradzie. Łącznie liczyłem, że będę robił około 3-5 tys. kilometrów na rok. Sam lub we dwoje, brak dzieci na razie.
W oko wpadł mi agresywnie wyglądający Focus MK3 po Lifcie. Dużo widzę wersji z silnikiem 1.0 Ecoboost 125KM. Jednocześnie słyszałem, że te silniki lubią się sypać - co o tym sądzicie? Warte są zachodu czy odpuścić? A może przy moim przebiegu rocznym nie mam co się tym martwić bo i tak go nie zdążę zatrzeć? (Czytałem o żywotności na poziomie 250 tys.)
Jak ogólnie oceniacie osiągi tego silnika? Warto go w ogóle rozpatrywać? Ostatnio miałem przyjemność jechać Uberem z Focusem MK3 ale 1.5TDCI to to przyjemnie się zbierało. Kierowca też bardzo zachwalał.
Miałem również nieprzyjemność jazdy Focusem MK2 w 1.6 na jeździe próbnej, o którym zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że był dynamiczne...
Co do 1.5 TDCI - z chęcią bym kupił wersję w dieslu, ale mieszkam w dużym mieście ze strefą czystego powietrza gdzie auta z dieslem muszą spełniać EURO6, a za kilka lat Euro 6dT więc sam strzeliłbym sobie w stopę.
Ewentualnie, skoro już założyłem temat - co sądzicie o Focusie do takich zastosowań? Czy nie lepiej celować w na przykład mniejszą Fiestę, skoro i tak będę jeździł głównie we dwoje, a ewentualnie raz na 3 miesiące dodatkowo z dwójką znajomych?
Z góry dzięki za pomoc!
|