Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy
Jako krakowianin i użytkownik Fok od MK1, od 2001 roku, i dbający o auta, posiadający aktualnie MK3 bez turbo i MK4 z turbo, oba od nowości, moje 4 grosze:
Nie schodź poniżej MK3, MK2 to nieudany, plastikowy i rdzewiejący model. MK3 nie ma żadnej z tych bolączek. MK1 już nie znajdziesz, chyba, że jako kupka rdzy (a gdyby nie to, to było to najbardziej udane auto jakie kiedykolwiek miałem).
Z automatu odrzuć silniki 1,0 EB oraz 1,6 EB (montowane tylko w MK3) - to silniki bardzo specjalnej troski, więc jeśli nie masz pewności, jak auto było serwisowane i używane, to nie kupuj. Silnik 1,0 EB w MK4 bez elektryki to już inna konstrukcja (3, a nie 4 cylindry i pasek na łańcuchu a nie w oleju), a silnik 1,0 EB z elektryką w MK 4,5 to jeszcze inna konstrukcja - no ale o MK4 rozumiem nie dyskutujemy z powodu budżetu.
Na takie przebiegi roczne (najważniejszy powód!) bierz tylko silnik benzynowy (koniecznie bez gazu,. bo te silniki się do gazu nie nadają) - bez turbiny 1,6 Ti-VCT 105 koni ze zmiennymi fazami rozrządu (montowany był w MK3 i MK 3,5), który ma jeden katalizator i dwie lambdy (nie bierz go w wersji 125 koni, bo tam są 4 lambdy i 2 katalizatory - co generuje na starcie więcej problemów i wydatków). Po zakupie kompletny przegląd wraz z kompletną wymianą rozrządu i obu wariatorów, oraz aktualizacja oprogramowania silnika z korekcją wtrysków i wymiana lambdy przed katalizatorem (najczęstsza przypadłość tego silnika, typowa i w zasadzie jedyna) - oczywiście jeśli zamierzasz mieć to auto na lata.
W Krakowie mamy dwa dobre, znane i niezależne serwisy robiące tylko Forda, od ponad 2 dekad - ABC Focus oraz - założony dekadę temu przez część ludzi, która odeszła z ABC Focus - Specford. Korzystałem z obu na przestrzeni 2 dekad i nigdy się nie zawiodłem, bliżej mam do ABC więc jeżdżę w 99% do niego. W tych serwisach też dobrze sprawdzą Ci auto przed zakupem.
Aha no i nie musze chyba mówić, że aukcje sortujesz od najdroższych, a te z drugiej połowy stawki z automatu odrzucasz. Co tanie, to drogie.
Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 11-01-2025 o 14:32
|