Temat: [S-MAX 2015- ] Olej w dolocie DW10F
View Single Post
Stary 12-01-2025, 22:06   #1
Pemo990
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
Domyślnie Olej w dolocie DW10F

Witam. Szczęśliwym posiadaczem S-Max'a jestem od około pół roku, zrobiłem około 12 tys km. Przez ten czas niestety ale musiałem uzupełnić około 1.5 litra oleju. Leje castrola 0w30. Delikatnie poci mi się uszczelniacz na wale od strony skrzyni ale - jeżdżę obserwuje nie jest źle po umyciu po 4-5 tys pojawia się kropelka - nie ma szans żeby te 1.5 litra tamtędy wyleciało i nie wiem czy to ruszać narazie analizuje cały problem. Tak wiec zacząłem diagnostykę - w dolocie olej - odmę sprawdziłem pod kątem ciśnienia w skrzyni korbowej - jest ok. Dzwoniłem do pana od regeneracji turbin, mówi że w dolot nie daje jak jest uszkodzona lecz w wydech i mogę przywieźć na sprawdzenie ale jego zdaniem problem leży gdzies indziej. Niektorzy zakładają z tego co słyszałem dodatkowe odmy z dostojnikami i odlewają olej ale to nie rozwiązuje przyczyny. Ma ktoś może wiedzę w czym może tkwić problem ? Czy odma mimo tego że jest sprawna pod kątem utrzymywania odpowiedniego ciśnienia oleju w skrzyni korbowej może nie odseparować oleju i zbyt dużo przerzucać na turbo ? Czy może to już być zła kondycja silnika ? Auto z 2018 roku przejechane 230tys. Dodam że kultura pracy silnika jest dobra nie kopci jest dynamiczny.
Pemo990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem