Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i oponki na zimę ?
View Single Post
Stary 12-01-2025, 23:57   #1350
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jakie felgi i oponki na zimę ?

Czy ktoś jeździł zimą na Bridgestone Blizzak LM005 215/60 R16 99 H XL i może się podzielić wrażeniami?

Ewentualnie doradzi coś aktualnego do 1.6 EB na aluminiową 16" i w rozsadnej cenie?

Podobnie jak wcześniej wszedłem na popularny sklep i wychodzą na pierwszym miejscu. Opinie oczywiście same pozytywne. Kupuję tylko dlatego że czeka mnie wyjazd na narty w Polsce. Zimą jeśli mam potrzebę to jadę co najwyżej 60 km za Warszawę do lasu. Przez 4 lata może 4 razy jeździłem po prawdziwym śniegu.

Niestety kupione 3 lata temu Dunlop Sport All Season w ogóle nie nadają się na śnieg. Dwa tygodnie temu gdy pierwszy raz przez chwilę sypnęło w Warszawie samochód wchodził bokiem na parking pod McDonalds mimo cieniutkiej warstewki i dodatniej temperatury. Tak samo było w poprzednich latach. W zeszłym roku pojechałem do rodziców za Mińsk Mazowiecki pod lasem gdzie było ok 10 cm dwudniowego śniegu. Zakopałem się mocno dwa razy podczas jednej próby wjazdu tyłem w bramę. W tym czasie zarówno rodzice jak i sąsiedzi lżejszymi autami na zimówkach nie mieli żadnych problemow. Podczas wyjazdu to samo. Do jazdy po mokrym ale czarnym przy -2oC są ok.

Latem nie miałem z nimi nigdy problemów, nie pamiętam żadnych awaryjnych sytuacji w tym czasie, ale są dość głośne i spalanie w trasie jest na pewno większe (~1l/100 km) niż na letnich które dostałem z samochodem (nie wiem co to było).

Podsumowując opony nijakie, raczej wielosezonowych już nie kupię.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem