Odp: Hałas z przednich świateł
Witaj - no to jestem na forum.
Auto kupiłem ekspozycyjne od dealera jako 2- letnie i początkowo nie zwróciłem uwagi na ten dźwięk. Później myślałem, że tak ma być: jakieś podgrzewanie, krążenie...? Nie mam dostępu keyless, ale zauważyłem, że dźwięk pojawia się przy każdym dotknięciu samochodu: centralny zamek, ruszenie jakichkolwiek drzwi. Dalej traktowałem, że tak ma być - do momentu, aż pojechałem na kemping, gdzie auto stało nieodpalane, często niezamknięte 5 dni i ciągle było otwierane. Doszło do tego, że akumulator się rozładował!
Wtedy zlokalizowałem to jako wentylatory led i zauważyłem, że:
- włączają się przy odblokowaniu kluczykiem i jadą po zamknięciu drzwi kilkanaście minut,
- włączają się przy każdym ruszeniu drzwi i jadą kilkanaście minut,
- przy zablokowaniu drzwi centralnym zamkiem, jadą jeszcze ~10 sekund.
Nie zmierzyłem na razie prądu, jaki to bierze, bo na akumulatorze jest duży "pająk". Zrobiłem pierwszy serwis autoryzowany, zgłosiłem sprawę, ale firma ograniczyła się do aktualizacji oprogramowania, co nic nie to nie zmieniło.
Więc problem jest!
W twoim przypadku, coś może być jeszcze , jeśli dźwięk jest głośniejszy w jednym. Wentylatory mają na pewno wirniki, łożyska i wysokie obroty - w swojej praktyce nie raz spotkałem "grające", ale może rezonans jest inny.
Sprawdziłem auto stojące obecnie u dealera - ten dźwięk nie jest aktywowany, ale firma nadal nie widzi problemu. Na razie staram się tak używać auto, żeby zbyt często nie ruszać drzwi i ryglować zamkiem.
Zamierzam udać się z tym do VW - w moim mieście jest fabryka, w której caddy i connect są produkowane.
|