Odp: Focus mk 4 jakie alternatywy ?
Octavia 2024 1.5 tsi 150 km 6b manual kombi skończona.
Samochód gabarytowo bliższy raczej mondeo niż foce. Miałem dobrze wyposażony egzemplarz więc jedyne co mnie raczej rozśmieszało to inne materiały dla kierowcy, gorsze dla pasażera i najgorsze z tyłu. Ale wyglądają tak samo. Ok, zabawne ale nie uciążliwe. Samochód na kołach 205/55/17. Dobre prowadzenie itd. Silnik ok, jednak przy wożeniu dzieciaków do szkoły (niedogrzany, krótkie dystanse, korki) komp pokazuje prawie 12 litrów. Powiedzmy że średnio spali koło 9. Cóż pali więcej od dizla. Jak z awaryjnością nie wiem bo auto oddane przy przebiegu 10 tys km.Silnik na miast ok (wyłączyłbym mu start/stop), ma jakąś opcję odłączania cylindra przy równomiernej jeżdzie co skutkuje że na autostradzie, równiutko , cyk 6 bieg i auto za chwilę traci moc. Trzeba dawać gazu i jest ok. Powiedzmy, że na trasie jazda dizlem Forda rozpieszcza.
Od 1.0 focusa zdecydowanie wybrałbym coś ze stajni Skody ale jeśli naprawdę to miałby być segment C i na drugi (mniejszy)to raczej wybrałbym dobrze wyposażoną Scalę albo Kamiq. Albo starsza Foka z dizlem 2.0.
Teraz mam Corolle 2024, 1,8 miękka hybryda , automat combi.
Bump: A z używek w potencjalnym życiu po Focusie to mogłoby być również Volvo V60 CC.
|