Próbuję trochę połączyć tematy może komuś się przyda, bo ewidentnie inne oleje do starszych Escape/ Kugi:
Cytat:
|
Strona 388 dokumentacji.
Zaczynając od tyłu, do RDU Ford podaje Motorcraft® Disconnect Rear Drive Unit Fluid XY-75W-QL, i na to chyba wciąż nie ma formalnego zamiennika. Z dostępnością w Polsce słabo, albo w jakiejś chorej cenie powyżej 300 złotych.
Jak poszukasz po tym oznaczeniu, to pewnie znajdziesz jakieś porady, co można użyć zamiast, jeśli nie zależy Ci na tym, żeby zrobić to po fordowemu. Cena w US to jakieś 40-50 USD.
Do PTU olej to SAE 75W-85, specyfikacja "WSS-M2C942-A", i powinieneś być w stanie taki znaleźć. Oryginalne są chyba w Europie m.in. w niebieskich baniaczkach.
Są na youtube dobre filmiki dotyczące wymiany oleju w PTU i RDU w Escape 2020 (FordTechMakuloco).
|
... kupiłem instrukcję serwisową Escape 2020 w pdfie po angielski ,ale przy prawie 15tys. stron słabo to u mnie działa na stronie 388 niestety nie znalazłem info... to końcówka strony/tekstu u mnie....
.....czyli można w tylnej osi, czyli RDU zamiast niedostępnego XY-75W-QL dać dużo tańszy olej ?
OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL .... wystarczy 755ml
.... na przednią oś PTU chyba już wtedy nie ma co szarżować , bo Motor...SAE 75W-85 to również około 300pln co polecacie jako zamiennik? i ile potrzeba...?
Trochę mnie martwi tak duża różnica w cenie pomiędzy firmami... nie chciałbym dać czegoś czego będę żałował ....