View Single Post
Stary 14-01-2025, 21:02   #1
Zuuczek
ford::average

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 A4
Rocznik: 2009
Domyślnie Kontrolki ABS, ESP i czasem ręcznego nie gasną

Witam,

Przeszukałem forum i są podbne tematy, ale wydaje się, że żaden nie odzwierciedla w pełni problemu, który chciałem opisać prosząc o sugestię.

Fiesta 1.4 Benzyna, Automat.

Jesienią (chłodniej i wilgotniej) pojawił się problem z kontrolkami ABS i ESP. Nir gasną po starcie silnika. Systemy nie działają (sprawdzone).
Gdy auto się nieco rozgrzeje, to przy nastepnym starcie kontrolki zwykle gsną i wszystko działa jak trzeba.

Autko było u mechanika, zero błędów z komputera, sugerował sterownik ABS jako przyczynę i mówił, że mozna spróbować zmienić. Póki co nie szedłem tą drogą, bo dla mnie to bardziej jak jakis problem z konektorami, wilgocią.. nie wiem czym jeszcze ewentualnie. wyregulowali mi wtedy nieco ręczny przy okazji.

Po tej regulacji ręcznego pojawił się nowy objaw, czasem nie gaśnie kontrolka od ręcznego, mimo opuszczenia hamulca. Wcześniej myślałem, że problem jest całkowicie rozłączny, ale czytając rózne wątki od kontrolek na forum dochodzę do wniosku, że niekoniecznie.

Nie zaobserwowałem jeszcze jakiejś ścisłej korelacji między kontrolkami ABS/ESP (te napewni zawsze razem nie gasną) a ręcznego, ale na wszelki wypadek ten drobiazg wolałem dodać do opisu sytuacji.

Zatem, jak kontrolki zgasną, to wszystko działa jak należyn. Nia ma znaczenia prędkośc, nie ma znaczenia nic.
Ale czasem ne gasną, głównie w zimne dni. I teraz pytanie, czy ktoś się z czymś takim zetknął, jaka może być potencjalna przyczyna, co warto byłoby sprawdzic?

Z góry dziekuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Zuuczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem