View Single Post
Stary 15-01-2025, 13:25   #61
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Focus mk3 z silnikiem 1.6 ecoboost... miałem kiedyś takiego i nadal mam do niego sentyment, jakkolwiek to zabrzmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Kupiłem jako nowy w salonie. Auto wbrew niektórym opiniom nie wymagało specjalnej troski, po prostu pilnowałem interwałów i ... właściwie tyle, nie licząc regularnego mycia itp. Bezwypadkowe, odwdzięczyło się bezproblemową eksploatacją przez cały czas. Potem kupił go kolega, który cierpliwie czekał, aż będę sprzedawał. Zadowolony, jeździ nim nadal.
Niestety, auta z prywatnych rąk, bezkolizyjne, z pewną historią i niedużym przebiegiem (mój miał nieco ponad 80kkm w dniu sprzedaży) rzadko trafiają do internetu na sprzedaż.
Gdybym stał przed zakupem jak Ty teraz, raczej nie celowałbym w Focusa mk3 jeśli nie byłbym pewien jego historii i potencjalnych usterek dot. silników. Pomyślałbym natomiast o Astrze J lub może nawet Astrze K, Seacie Leonie, Golfie VII. Montowano w nich lepsze silniki turbobenzynowe niż analogicznie w Focusie mk3, łatwo tez w tych modelach ustrzelić np xenony lub ledy, jeśli zależy ci na dobrym oświetleniu. W Hyundaiu czy Kii Ceed raczej nie znajdziesz w tym budżecie dynamicznego silnika benzynowego, podobnie jak dobrych świateł.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem