nie można uruchomić silnika po wymianie GEM.
Ford Focus 1,6 TDci 2006 r. Brak świateł mijania, mechanik poradził wymienić moduł GEM, bo tam jest uszkodzenie. Kupiłem używany dokładnie taki sam typ 4M5T 14A073 BJ. Podmieniłem sam, gdyż elektryk wyznaczył termin za tydzień, a autem codziennie dojeżdżam. Na podmienionym module nie odpala silnik, rozrusznik nie startuje, czerwona lampka immo chwile świeci ciągłym światłem a następnie mruga. Na zegarach w chwili włączenia zapalają się lampki jak przy uruchamianiu, jednak nie gaśnie lampka ESP, włącznik ESP nie reaguje (niczego nie zmienia). Światła mijania są i reszta wszystko działa, kluczyk (pilot) zaprogramowany. Podmieniłem z powrotem moduł GEM na oryginalny i nadal jest problem z uruchomieniem silnika, objaw taki sam jak wyżej opisany. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie (w module GEM i w komorze silnika), są ok. Wtyczka/gniazdo w skrzynce bezpieczników komory silnika czyste, popsikane sprayem do styków.
Co mogę jeszcze sprawdzić żeby znaleźć usterkę? Lampka ESP może mieć z tym związek?
Ostatnio edytowane przez Zuch ; 15-01-2025 o 21:06
|