Odp: Jaki olej do tylnego mostu
Panowie, rozmawiałem z jednym handlowcem odnośnie doboru oleju ... sprawdził i ... "nie dadzą mi żadnego oleju jako zamiennika i oryginału nie posiadają" .... " producenci nie podają jeszcze specyfikacji tego oleju ... ( w domysle może to być zwykły olej) podobno niepisana umowa - przez kilka lat po produkcji producent zastrzega sobie niektóre rzeczy" ... "czy zaryzykuję zamiennik jeśli naprawa napędu kosztuje majątek? "
... od innego co ma prawie wszystkie oleje motorcraft... ale tego nie ... "nie podejmę się Panu doboru , chyba że na własną odpowiedzialność..."
Swoją drogą przeczytałem opis na oryginale XY-75W-QL, który wyklucza jego zastosowanie jako oleju zamiast 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140 ...
No cóż ostrzeżenie z etykiety:
"NIE stosować w konwencjonalnych osiach przekładni hipoidalnych o dużym przesunięciu, do których zaleca się stosowanie oleju SAE 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140"
Zrobiło swoje wrażenie ... ameryki nie odkryłem ... ale oni dobrali ten olej do przekładni : )
Czyli jednak "trochę" jest inny...
.... OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL
Swoją drogą jestem z tych ludzi co mechaniką pojazdową się NIGDY nie zajmowali , a prawko robiłem dopiero po 25 roku , więc tego ten też drygu nie miałem ... proszę o wybaczenie i duży dystans do podejmowanych przeze mnie decyzji ... z dużą ostrożnością : )
Nie mniej jednak naprawdę dziękuję za nieocenioną pomoc.
|