View Single Post
Stary 20-01-2025, 00:53   #138
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kupić Golfa 3/4, Seicento/Cinquacento za 3-5 tysięcy
Taki był na początku pomysł. Kupić jakieś pierdzikółko za około 5-10k co by mi wystarczyło do zrobienia wykończenia mieszkania, jeździć nim gdzie popadnie - jak się rozpadnie - trudno. W szczególności, że zaczynam teraz to wykończenie mieszkania.
Gorzej jednak, że za 10 tysięcy ciężko było kupić coś sensownego. Trochę spędziłem na szukaniu tańszego samochodu i o zgrozo ludzie oczekiwali np. 15 tysięcy za 18 letniego, niemalże gołego Focusa z silnikiem 1.6 (!).

Zacząłem bardziej myśleć o komforcie jazdy i bezpieczeństwie. Że nie warto ryzykować swoim zdrowiem czy życiem - bo w aucie brakuje wielu przydatnych systemów czy tak samo irytować się codziennie, że parkuję w tym moim małym miejscu parkingowym bez czujników czy kamery. Postanowiłem dorzucić do budżetu i kupić coś nowszego.

Co prawda nigdy nie zależało mi na tym, żeby obnosić się z pieniędzmi, ale z drugiej strony nie chciałbym też, żeby jak pojadę do (dalszej) rodziny czy znajomych to pytali się co to za rzęchem przyjechałem - w szczególności, że pół życia słyszałem od dalszej rodziny, że nie nadaję się do fizycznej pracy. I mieli rację - od kilku lat pracuję przy komputerze jako programista i bardzo sobie chwalę, natomiast nie zliczę tekstów, że "do prawdziwej roboty byś się wziął" czy "myślisz, że tak z komputera będziesz miał pieniądze?".

Jest to moje pierwsze auto więc na pewno będzie zapamiętane zarówno przeze mnie ale też przez inne osoby z bliższego lub dalszego otoczenia. Nie chciałbym przyjechać na święta gruzem za 3 tysiące, żeby później słyszeć negatywne komentarze i dawać pożywkę do teksów "a nie mówiłem, że nic Ci z tego komputera?". Bądź, żeby moi rodzice słuchali przykrych komentarz od innych, że "no, widocznie średnio sobie radzi skoro takim gratem jeździ", "mówiłam Ci, że mój Brajanek to jednak bardziej ogarnięty życiowo od Twojego".

Więc tak, celuję w coś co wygląda dość nowocześnie i dynamicznie. Coś co się może podobać i w miarę przykuwa wzrok. Fiesta MK7 czy Focus MK3 wydają mi się pod tym kątem ciekawymi opcjami. W jakiej cenie realnie powinienem ich szukać?

Wybaczcie za tę prywatę, ale widocznie chciałem to z siebie wyrzucić.

Swoją drogą, taka fiesta mi się pojawiła. Cepik cały czysty. Przez większość czasu jeden właściciel. Auto ze śmiesznym przebiegiem. Auto ma 82KM (60kw, ktoś się pomylił w opisie)
https://www.otomoto.pl/osobowe/ofert...-ID6H3pNV.html
Napisałem czy aktualne i czekam na odpowiedź.

Bump:
Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest jak najbardziej sensowna opcja taka Asterka 1,4 2016-2019
2016 - 2019 to nie jest już K? Te 30-35 to nie jest za mało na nią?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 20-01-2025 o 00:56
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem