View Single Post
Stary 21-01-2025, 08:24   #47
elenril
ford::amateur

Model: Ford Fiesta MK7
Silnik: 1.25
Rocznik: 2014
Domyślnie Awaria systemu monitorowania ciśnienia opon

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc z problemem układu monitorowania ciśnienia opon.

Dane samochodu:
Ford Fiesta MK7 1.25 82KM, rocznik 2014, średni przebieg tygodniowy poniżej 100 km (dojazdy do pracy, zakupy).

Opis problemu:
Po przełożeniu opon przed sezonem zimowym po około tygodniu wyskoczył komunikat "Czujniki opon nierozpoznane", resetowałem go z poziomu samochodu, jednak po podobnym czasie (około tydzień) powracał. Podjechałem do wulkanizatora i po pomiarze radiowym okazało się, ze dwa czujniki w ogóle nie odpowiadają, a pozostałe dwa mają bardzo mało baterii. Poinformowano mnie, że to z powodu zużycia (były od nowości, czyli 10 lat). Najpierw dokonano wymiany na czujniki zastępcze, tzw. trójkąty. Tym razem po tygodniu jazdy wyskoczył już bardziej niepokojący komunikat - "Monitor. opon awaria Serwis!". Po wizycie u wulkanizatora błąd został skasowany bezpośrednio w komputerze, oraz z poziomu menu radia samochodowego. Po kolejnych dwóch tygodniach powrócił - tym razem czujniki wymieniono na inny model (uniwersalny TPMS AutoXscan TS100) i zaprogramowano. Niestety, minęły niecałe dwa tygodnie i znów pojawił się komunikat wzywający do serwisu.

Proszę o poradę - czy to może być uszkodzenie systemu monitorowania opon, czy jednak zastosować inne czujniki, np. któreś z tych: https://ford-esklep.pl/szukaj-czesci...ase-filter=tpm

Pozdrawiam.
elenril jest offline   Odpowiedź z Cytatem