View Single Post
Stary 21-01-2025, 12:40   #158
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rynek tych aut ogromny
serwis niedrogi
dostęp części nowych i używanych ogromny
auta bez jakiś szczególnych wad
wygodnie, komfortowo się jeździ
mimo silnika 0,9 czy 1.0 ten samochód jedzie bezpiecznie, naprawdę jedzie
o dziwo silniki trwałe i niezawodne
samochód ładny, a dla wielu nawet bardzo ładny
Dzięki za merytoryczną odpowiedź! Co do niego to myślałem nawet o wersji GrandTour, trochę większej, w razie jakbym nawet potrzebował coś większego przewieźć - jeżeli by to nazwać kombi to jedno z ładniej wyglądających kombiaków według mnie.

Więc, jak pisałem kilka stron temu- rozglądam się zarówno za Fiestą, Focusem, Astrą, i30, Ceedem jak i właśnie Clio - i pytałem czy coś innego jeszcze jest na rynku za czym patrzeć.
Napisałem też wyżej, że się pojadę przejechać Traficarem, tyle, że jest to Clio V, a nie IV - (wydaje mi się czy Traficar miał w 2020 roku Clio IV? Bo coś kojarzę, że jechałem kiedyś silnikiem 0.9). Stąd też pytałem wcześniej czy faktycznie IV różni się tak mocno od V. Z wyglądu podobnie. Silniki piszecie, że podobne. (Bez)awaryjność podobna. A jednak na chociażby takim autocentrum różnica w ocenie jest znacząco odbiegająca. Nie żebym uznawał to za wyznacznik, ale jednak skądś te oceny się pojawiły...
https://www.autocentrum.pl/oceny/ren...d-facelifting/ -> 3.72 / 5
https://www.autocentrum.pl/oceny/ren.../hatchback-5d/ -> 4,47 / 5
https://www.autocentrum.pl/oceny/for...d-facelifting/ -> 4.22 / 5
https://www.autocentrum.pl/oceny/for.../hatchback-5d/ -> 4.62 / 5

Co do roszczeniowej postawy - bardziej bym ją nazwał po prostu zawiedzioną postawą - przede wszystkim tym, że samochody po pandemii kosztują zdecydowanie więcej i że boli wewnętrznie, że te same auta można było kupić 4 lata temu po prostu taniej, lub w lepszej wersji. Do tej pory pamiętam luty - marzec 2022 (początki agresji rosji na ukraine) gdzie w komisach pod Krakowem / Rzeszowem po prostu nie było żadnego auta, komisy były puste. Zmniejszona podaż, taki sam popyt -> zwiększenie ceny.

Ale jednocześnie przyznam Wam, że średnio lubię gdy ktoś wyciąga wobec mnie jakieś wnioski z palca, insynuuje jakieś niestworzone rzeczy, wrzuca propozycje aut za trzykrotność budżetu, proponuje ironicznie żebym sobie kupił rower zamiast samochodu, czy wyjeżdża z jakimiś losowymi pretensjami, że niby zamiast podziękować za udzieloną pomoc to rzekomo mam do tego jakieś problemy... gdzie nawet nie widziałem jeszcze tego posta, nie odpisałem na niego i tym bardziej nie miałem do niego żadnych pretensji XD

Od paru stron mam wrażenie, że nie pojawiło się tutaj nic sensownego tylko jakieś zarzuty w moją stronę i przekomarzanie się kto ma racje. Nawet zadając pytanie za czym jeszcze się rozglądać (wpisując tam między innymi Clio IV, Fiestę, którą sami proponowaliście) i na końcu zostawiając luźne przemyślenie, że te auta teraz są po prostu drogie to otrzymałem odpowiedzi wyłącznie na tę ostatnią cześć z pretensjami, że jak to w ogóle w takiej cenie chcę kupić auto.
Będę oglądał, pojeżdżę ze znajomym co się zna na naprawach (ma Alfę) - jak nie będzie nic sensownego w tym budżecie to dopiero wtedy zacznę zwiększać. Patrząc przez pryzmat moich znajomych, rodziny itd to liczę na to, że w okolicach 25-30k można kupić fajne auto.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a do tego ta kompromitacja z poazaniem się przed znajomymi/sąsiadami
Mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego co pisałem. Widzę, że piszesz to pod wpływem ogólnego wątku, a nie moich słów. Przecież to od Was tutaj usłyszałem, że "auto służy również do tego, żeby dogryźć sąsiadowi". Ja jedyne co chciałem to, żeby nie kupić rzęcha za 5 tysięcy, żeby nie dawać ludziom pożywki do tekstów "a nie mówiłem?" czy negatywnych komentarzy w stronę np. moich rodziców "czyli jednak Twój syn nie radzi sobie tak dobrze jak mówiłaś". A jeżeli do tego wygląda fajnie i mi się po prostu podoba- czy coś w tym złego? Czy rozglądam się za jakimiś betami czy audicami?

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
masz roszczeniową postawę, że jak to za tyle nie kupię takiego auta, jak moi znajomi parę lat temu kupili,
Poprawka - kupili w tym roku, a nie parę lat temu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fiesta o której pisałem z 2017 roku, 50k km, z Polski za kwotę poniżej 30k. Megane z 2015 roku za 25k (z nawigacją i automatyczną klimą).

Swoją drogą, napisałem do tamtych handlarzy co wrzucaliście. Podrzucili między innymi Fieścinę, 30k, 1.25 82KM oraz i30 z 2017 roku za 35k.
Będę szukał i ewentualnie wrzucał propozycje z prośbą o opinię czy w ogóle warto jechać sprawdzić czy od razu odpuścić.

Z góry dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 21-01-2025 o 14:29
maxxam97 jest online   Odpowiedź z Cytatem