View Single Post
Stary 22-01-2025, 15:05   #4
MarioSWD
ford::amateur

Model: Facus
Silnik: 1.5tdci
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła - nie powraca przy jeździe autostradowej

Miałem bardzo podobny problem u siebie w tym miesiącu. Tyle że mi pedał od połowy do samej góry się zacinał, nie wracał losowo. Naczytałem się o wymianie pomp, wysprzęglików, sprzęgła i nie wiadomo czego jeszcze. Wymieniłem na początku sprężynę na samym pedale, jest ona opisywana jako sprężyna powrotna pedału sprzęgła, co oczywiście nie jest prawdą bo odpowiada ona za wciskanie sprzęgła w pierwszej fazie ruchu, pośrednio za wracanie. Problem został rozwiązany bez kosztowo (pomijam sprężynę, nie musiałem jej wymieniać 100zł kosztowała) okazało się że płyn w układzie sprzęgła jest stary, po wymianie pedał chodzi jak nowy. Ja mam 1.5tdci odpowietrznik jest pod filtrem powietrza. Bardzo łatwa praca jak ktoś technicznie nie jest upośledzony. Zobacz może u Ciebie pomoże. U mnie płyn mimo iż hamulcowy w zbiorniku ładnie wyglądał i wg czujnika nie wymagał wymiany, to tez w sprzęgle (jeden układ) był czarny jak smoła. Także sporo wody musiał mieć w sobie i to było powodem. Warto spróbować.

Dodam jeszcze że jeśli pedał nie wpada w podłogę, nie ma wycieków z pompki lub przewodu, bądź innych objawów to raczej to nie jest powód. Chyba że wysprzęglik jest uszkodzony to też może być taki efekt. Ale jeśli same wysprzęglenie przebiega bez problemów to raczej nie.

Ostatnio edytowane przez MarioSWD ; 22-01-2025 o 15:08
MarioSWD jest offline   Odpowiedź z Cytatem