View Single Post
Stary 27-01-2025, 19:43   #167
narc
ford::average

Imię: Narc
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi - T1Bx
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Focus 1.0 155KM po FL 2023r Recenzja

Nie chce mi się wierzyć, aby jakikolwiek diesel jeździł ok w trybie sportowym. Całe clou programu dla diesla to nie pozwalać mu za nisko schodzić z obrotami i pewnym zakresie wciśnięcia gazu pozwolić ciągnąć silnikowi bez redukcji biegu (w końcu to diesel). Ja mam niby po chipie 137KM/327Nm w Mondeo i to jedzie jako tako... Z drugiej strony kolega ma przedliftowe 2.0 TDCI po chipie i też szału nie robi (fakt, jeździłem przed regeneracją turbiny, ale sam właściciel, mówił że po wszystkich naprawach niewiele się zmieniło).

A ktoś chipował te 115KM? Szukałem, ale nigdzie nie znalazłem - wszędzie boxy i jakieś generyczne wykresy. Jakby faktycznie dało się zrobić 130KM/330Nm to powinno być OK. Pytanie jak bardzo dobrze się da to zrobić, aby DPF nie wypalał się 2x częściej po chipie. Pytanie też czy ktoś potrafi zmienić shift-pointy, bo ten silnik nie powinien pracować poniżej 1600 obrotów jak ma to przyjemnie jeździć (a podczas jazdy widziałem, że nawet do 1200 schodził).

BTW Poliftowa wersja rozumiem, że ma już poprawiony łańcuszek spinający wałki? Czy ktoś może już widział / wie, czy niskociśnieniowy EGR ma siateczkę / filtr, aby się nie zatrzeć od rozpadającego się katalizatora / DPFa?*

Przedliftowe 120KM na 16V wyglądało tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szkoda, że to TDCI też nie jest mildhybrid. Dodatkowe 50Nm dostępne od zaraz by mocno pomogło temu dieslowi, a i obstawiam czystość spalin byłoby łatwiej utrzymać (najtrudniej jest pewnie "czysto" przyśpieszać).

* Dla tych co nie wiedzą o co chodzi: https://youtu.be/YCYY7jm-d6Y?si=EjAdW9_x1hOo_jfk

Ostatnio edytowane przez narc ; 27-01-2025 o 20:22
narc jest offline   Odpowiedź z Cytatem