Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej silnikowy do 2.0 TDCI
View Single Post
Stary 29-01-2025, 16:38   #699
Bartini
ford::amateur

Imię: Bartosz
Model: Mustang
Silnik: 5.0
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał ph71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fabrycznie mam Formula E 5W30, ale ASO namawia mnie na Formula S/SD 5W40, nota bene także tylko w technologii syntetycznej jak Formula E. Ale 5W40 nie spełnia normy podanej w mojej instrukcji, więc zastanawiam się czy wiedzą co mówią, czy po prostu mnie naciągają (jest droższy) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Obecnie pojawił się już Formula F 5W30 pełen syntetyk robiony przez Castrola, i ten bym widział docelowo u siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co o tym sądzicie na bazie własnych doświadczeń?
Z tego, co piszesz, jeśli w instrukcji masz podaną normę dla 5W30, to lepiej się jej trzymać, bo używanie 5W40, które nie spełnia tej normy, może mieć wpływ na gwarancję czy ewentualne późniejsze problemy z silnikiem. Formula F 5W30 to dobry wybór, jeśli jest pełny syntetyk, bo nie odbiega od tego, co zaleca producent. ASO może namawiać na droższy olej, ale niekoniecznie musi to być najlepsza opcja.
Bartini jest offline   Odpowiedź z Cytatem