View Single Post
Stary 01-02-2025, 15:34   #13
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Czy turbina może puścić spaliny do chłodzenia?

Cytat:
Napisał iksilak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myśli co dalej robić, ma się skonsultować z gościem, który tulejował i robił głowicę. Pewnie znów 'czapka' pójdzie w górę. Ja jestem załamany.
Mechanik remontował to mechanik niech robi tak aby było dobrze. Coś gdzieś zostało skopane ja obstawiam tulejowanie. Ecoboosta dobrze zatulejować to nie jest prosta sprawa.

Można jeszcze spróbować taki trik, odpinać wtryskiwacze (nie same świece bo jeszcze katalizator zepsujecie chociaż komp dosyć szybko ogarnia żeby wtrysk wyłączyć ale szkoda ryzykować) na poszczególnych cylindrach, przejechać się na 3 garach i po kolei zmieniać odpięte cylindry. W ten sposób powinno dać się przybliżyć czy jest za to odpowiedzialny konkretny cylinder (i który) albo nie ma to znaczenia i jest gdzieś wspólny punkt przedostawania się spalin. Skoro stosunkowo szybko nabija w układ łącznie z postojem to jest to najprawdopodobniej z komory spalania bo jakby było np. z kanału wydechowego głowicy czy jak sugerowałeś z turbiny to tam zazwyczaj co najwyżej płyn ucieka do kanału i spada poziom, ewentualnie może nabijać ale dopiero przy ostrej jeździe, tak to tam nie ma ciśnienia odpowiedniego do tego.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 01-02-2025 o 15:43
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem