Temat: [Mondeo 2014- ] Częste wypalanie DPF 2.0 EcoBlue
View Single Post
Stary 02-02-2025, 21:14   #11
ziomal155
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie EcoBlue 2.0 I DPF wypala się co 200km

Witam

Problem gdzieś od marca, wcześniej DPF wypalał się co 400-1000km teraz w sumie zawsze co 190-220km, chyba że jest to przejazd bez gaszenia to 350km. Najwięcej w LOAD przybywa przy odpaleniu na zimym ok 10%. DPF wypala się do SOAT 0%(to chyba taka wartość liczona przez komputer) i LOAD 11-20(to chyba wartość liczona z czujnika)
Samochód ma czujnik różnicowy i czujnik ciśnienia spalin, są dwa zewględu na nadzór nad filtrem SCR, ale jak jest drożny to powinny pokazywać to samo i tak pokazują. Wygląda mi na to że DPF się poprawnie wypala i szybko zapełnia. Po wypaleniu do 20% po 1km mam 40%, po 10km mamy 60% po 50km mamy 80%(LOAD). Odpalenie zimnego samochodu w ciągu najbliższych 10min przybywa 10-15% LOAD. Dziury w dolocie nie znalazłem, dolot wygląda nieźle. Zastanawiam się co z EGR i dwoma przepustnicami czy tu wszystko działa poprawnie. Błędów oczywiście brak samochód mam 2 lata.
Co do wypalania to najbardziej aktualnie lubi wypalanie przy 60km/h wtedy wypala się w 650 stopniach przez 4-5km. Na autostradzie jest gorzej wypala się z 20km i zazwyczaj kończy przed zejściem do tych 10-20% a cały czas jeszcze mu ubywa pewnie jakaś blokada czasowa. DPF zapełnia się wolniej w trybie sport gdzie są wyższe obroty jeżdżąc drogami żółtymi i czerwonymi niż na D gdzie ma mniejsze obroty, za to przy większych obrotach ma problem z utrzymaniem 600 stopni podczas wypalania.
Obstawiam wtryskiwacze, nie są drogie aktualnie nowe 3600zł brutto, kupił bym i wymienił, gorzej jak okaże się że to nie pomoże :/
Co do wtryskiwaczy mam kilka pytań.
1. Wiem ze w ecoblue czasami nie da się wyjąć, ale czy w mondeo z 2020r z przebiegiem 150k też będzie ten problem?
2. Są bardzo na wierzchu czy nie będzie problemu z ich wyjęciem? Nic tam nie przeszkadza?
3. DOkręcanie łapki wtrysku 6Nm i 180 stopni?
4. Jakie podkładki kupić i gdzie, czytała, że są lepsze i gorsze.
5. Podobno śruby łapek trzeba wymienić bo stare potrafią się urwać, gdzie je zamówić i jakie?
6. Oddał bym to komuś, ale wiem że jak oddam to samochód minimum tydzień postoi, wolał bym to zrobić u siebie, wyciągałem już z samochodów wtryskiwacze.

Co o tym sądzicie?
ziomal155 jest offline   Odpowiedź z Cytatem