Cytat:
Płukanka to nie czynność serwisowa -To stan umysłu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Taaa.... tak samo jak wymiana oleju co 10 tkm bo oczywiscie lepiej jezdzic na oleju 30 tys km bo TAK mówi producent.... a zatkane nagarem kanaly olejowe zapewnia silnikowi doskonałe smarowanie.... ale co ja tam wiem !
Cytat:
|
No to jest sens robić płukankę czy nie?
|
Oczywiście, że tak + wymiana oleju i fitra co max 10 tkm (lub rok jesli mało jeździsz) !! Odpowiedni serwis olejowy silnika to podstawa !!! I nie wierz w bzdury typu, że Mondeo z 270 tkm ma "stary i zajechany silnik" i że wszystko
będzie potem cieknąć... robie regularne plukanki w autach ponad 30-sto letnich oraz takich z przebiegami po 500 tys i nigdy żadnych problemów z wyciekami nie było !
A tak przy okazji, zakładając, że dopiero co kupiłeś to auto i jeśli jeżdziło sporo po mieście to na 90% pasuje przeczyścić dolot (przepustnica) i wcale nie zdziwiłbym się jeśli to samo trzeba by zrobić z EGR (jak kupiłem swoje z przebiegiem 54 tkm to EGR byl juz zatkany i odcinało obroty silnika)