Temat: [Mondeo 2014- ] Jaki olej silnikowy 2.0 diesel
View Single Post
Stary 05-02-2025, 13:43   #175
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Jaki olej silnikowy 2.0 diesel

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Płukanka to nie czynność serwisowa -To stan umysłuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taaa.... tak samo jak wymiana oleju co 10 tkm bo oczywiscie lepiej jezdzic na oleju 30 tys km bo TAK mówi producent.... a zatkane nagarem kanaly olejowe zapewnia silnikowi doskonałe smarowanie.... ale co ja tam wiem !

Cytat:
Napisał mariolek5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to jest sens robić płukankę czy nie?
Oczywiście, że tak + wymiana oleju i fitra co max 10 tkm (lub rok jesli mało jeździsz) !! Odpowiedni serwis olejowy silnika to podstawa !!! I nie wierz w bzdury typu, że Mondeo z 270 tkm ma "stary i zajechany silnik" i że wszystko
będzie potem cieknąć... robie regularne plukanki w autach ponad 30-sto letnich oraz takich z przebiegami po 500 tys i nigdy żadnych problemów z wyciekami nie było !
A tak przy okazji, zakładając, że dopiero co kupiłeś to auto i jeśli jeżdziło sporo po mieście to na 90% pasuje przeczyścić dolot (przepustnica) i wcale nie zdziwiłbym się jeśli to samo trzeba by zrobić z EGR (jak kupiłem swoje z przebiegiem 54 tkm to EGR byl juz zatkany i odcinało obroty silnika)

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 05-02-2025 o 14:17
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem