Temat: [Fiesta 2001-2008] ściąganie podczas jazdy
View Single Post
Stary 18-02-2025, 19:12   #20
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: ściąganie podczas jazdy

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale wartości tam zawarte, jeśli chodzi o ustawienie kół, to jakiś kosmos...
Nie kosmos tylko rzeczywistość. Dzisiaj nawet rozmawiałem z serwisantem urządzeń na SKP i wyszło, że płyta szybkiej zbieżności to jakaś głupota, ponieważ stwierdzenie, że wyniki pomiarów są mocno niewiarygodne w pełni oddaje to, co ta płyta mierzy i nie ma znaczenie kto ja produkował i kiedy była sprawdzana/kalibrowana, a są tacy kamikadze, którzy używają tego dziadostwa do regulacji zbieżności
Cytat:
Napisał Rafał1987 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wydruki to tylko na geometrii z huntera dają a na przegladach jeszcze nigdy nie dostałem.
I to się zgadza tylko bez znaczenia czy to Hunter, John Bean, Beissbarth, Precyzja z Bydgoszczy, czy cokolwiek innego, wszystkie dają wydruki z pomiaru przed i po regulacji, ale taki pomiar nie jest wykonywany na linii podczas badania technicznego. Do takich manewrów (kontroli/regulacji) SKP powinna mieć wydzielone stanowisko, ponieważ na linii diagnostycznej regulacji nie wykonuje się, a raczej nie powinno się tego robić.
Aby moja wypowiedź była pełniejsza opiszę jak działa płyta szybkiej zbieżności. Jedno koło jedzie po podłożu twardym, a drugie po płycie. Płyta pomiarowa ma możność przesuwania się w prawo i lewo z położenia spoczynkowego pod wpływem siły spowodowanej zbieżnością ew. rozbieżnością kół. To teoria, bo w praktyce płyta pomiarowa wykona przesunięcie także, gdy wjedzie pojazd ze zbieżności "0", ale ze ściętymi oponami lub nieustawiony idealnie w osi stanowiska. Inna będzie wartość zmierzona jak pojazd się przetoczy przez płytę na luzie, a inna kiedy będą koła napędzane. Prędkość pojazdu także ma znaczenie, podobnie jak to, że z reguły te płyty montowane są blisko progu, a sam przejazd przez próg może zakłócić pomiar. Romano11 wrzucił fotki, które potwierdzą, co tu wypisuje, oraz to, że ten pomiar jest g..no wart. Jak dołożyć jeszcze, że koła pojazdu posiadają zbieżność całkowitą (ta, którą Ci niby zmierzyli) i połówkowa (tej za zbója ta płyta nie zmierzy) wychodzi na to, że diagnosta bardziej zgadywał niż stwierdzał stan rzeczywisty. Tak więc na początek pozostaje kontrola ciśnienia w oponach, zamiana kół miejscami, lub zmiana np. na letnie, sprawdzenie hamulców, kontrola luzów i jazdy próbne, a w dalszej kolejności np. spotkanie z Hunterem. Romano11, pewnie podrzuci swoją historię
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem