Temat: [Puma 2020- ] Rozładowujący się akumulator
View Single Post
Stary 21-02-2025, 15:39   #7
musso87
ford::average

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Rozładowujący się akumulator

Ktoś tu jeszcze toczy epicką bitwę z akumulatorem? Ja też walczyłem, próbowałem wszystkiego, łącznie z tajemniczym „głębokim snem” auta. Walczyłem dzielnie, przerabiałem tryb głębokiego snu, ale szczęsliwie i tak po kilku tygodniach auto odpalało, ale z bonusem w postaci resetu Synca, skasowanych ustawień i radosnego komunikatu o zerwanej łączności z apką.

W serwisie mojego marudzenia w końcu mieli dość i wymienili mi akumulator z Robmata na Vartę, dorzucili wszystkie aktualizacje z kilku lat i… No i co?

Dalej mamy festiwal cudów! Główna atrakcja? Multimedia, które chyba uznały, że prąd to ich święte prawo, i nie raczą się wyłączyć. Można to zobaczyć po subtelnie podświetlonym ekranie Synca, który najwyraźniej ma problem z zasypianiem.

Jeśli chcecie się trochę pobawić (albo po prostu sprawdzić, czy Wasza Puma też lubi nocne czuwanie), to zróbcie eksperyment:

1. Znajdźcie ciemne miejsce (garaż lub parking w nocy, byle bez świadków – bo będziecie wyglądać dziwnie).
2. Otwórzcie auto z kluczyka, szybko otwórzcie i zamknijcie drzwi kierowcy, a potem zamknijcie auto z kluczyka.
3. Patrzcie do wnętrza. I czekajcie. Można w tym czasie zaparzyć herbatę, zrobić kanapkę, a może nawet jajko znieść, zanim wszystko łaskawie pogaśnie.

A teraz hit: wyobraźcie sobie, że podjeżdżacie pod supermarket, zamykacie auto, idziecie po bilet parkingowy, wracacie, wrzucacie bilet i znów zamykacie samochód. Brzmi niewinnie, prawda? Otóż nie! Bo właśnie wtedy rozpoczyna się wielka impreza energetyczna, a Puma pochłania prąd jak na sylwestra, a was nie ma godzinę dwie.

Rozwiązanie? Po otwarciu z kluczyka i otwarciu drzwi kierowcy trzeba odczekać jakieś 20 sekund przed ponownym zamknięciem auta. Wtedy wszystko gaśnie, systemy dochodzą do siebie i można uznać, że samochód się uspokoił i postanowił faktycznie iść spać.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem