View Single Post
Stary 21-02-2025, 19:29   #803
taBaker
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Mondeo Mk5, hybryda
Silnik: 2.0 hybryda 187KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda

Cześć,
Od miesiąca jeżdżę Mondeo Mk5 hybrid z 2021r., model po FL, o przebiegu 120 kkm. Jeździ się bardzo dobrze, ale denerwują mnie takie pojedyńcze puknięcia podczas wciskania hamulca i ruszania. Tak ok 90% hamowań i przyspieszeń jest z pojedyńczym puknieciem. Jakby się jakiś luz wybierał. Wydaje mi się, że dźwięk dochodzi z przodu auta. Puka również podczas cofania.
Byłem dzisiaj u dealera Forda, gdzie kupiłem to auto w celu diagnozy w ramach rękojmi. Sprawdzili półosie, poduszki silnika, rozebrali I wyczyścili prowadzenia klocków hamulcowych i niby nasmarowali wieloklin pół-osi. Puka dokładnie tak samo. Mają mieć kolejny egzemplarz na serwisie, więc porównają.

Na liście do sprawdzenia pozostaje zawieszenie wydechu, bo też pracuje podczas hamowania i ruszania. No I przekładnia e-cvt, ale to już chyba na stanowisku z rolkami, bo nie wiem jak inaczej.

Jak to jest z Waszymi hybrydami? A może to dźwięk z falownika? Jak hamuje lub ruszam delikatnie to dźwięku nie ma, ale jak zrobię to bardziej dynamicznie (ale nie gwałtownie, jak podczas normalnej jazdy od świateł do świateł) to są pojedyńcze puknięcia. Każde hamowanie praktycznie jest z udziałem falownika, tak jak ruszanie.

Jeżeli jest ktoś chętny z Trójmiasta w celu spotkania i wymiany doświadczeń to będę wdzięczny za kontakt na priv.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez taBaker ; 21-02-2025 o 19:45
taBaker jest offline   Odpowiedź z Cytatem