View Single Post
Stary 24-02-2025, 17:41   #6
swrx
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo MKV
Silnik: Ecoboost 1.5 160hp
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: SYNC3 migające podświetlanie i dotyk działający od czasu do czasu.

Wyżej zamieściłem filmik jak testowałem. Generalnie miałem miernik, który ma test diody, ale nie zawsze działał(możliwe że za niskie napięcie dawał [emoji6]). Więc wykombinowałem inny sposób, pod sondy od miernika podłączyłem płaską baterię CR2032, 3V, plus do czerwonej, minus do czarnej i sprawdzałem na każdej diodzie zgodnie z jej polaryzacją czy zaświeci [emoji6]Gdzieś znalazłem w necie że te diody smd jakoś świeca do 3.2V więc oceniłem, że ich nie spalę.

Ale niestety nie mam dobrej informacji, rozwiązanie podziałało 2 tygodnie i znów pojawiły się te same objawy. Miałem właśnie dzisiaj update dawać do tematu bo dopiero w weekend miałem czas żeby znów rozebrać ekran. Okazało się, że wszystkie diody świecą, więc prawie straciłem nadzieję na jakąś chałupniczą naprawę. Mam jeszcze jeden pomysł, aby odłączyć panel dotykowy (który teoretycznie działał, ale może to on teraz/wcześniej sprawiał jakieś problemy) i zobaczyć czy ekran będzie świecił bez problemów. Jeśli tak to sam panel dotykowy na jakimś aliexpress zamówić (ok 100pln) bo polskie portale to ceny z kosmosu mają i z reguły całe sync3 sprzedają, a nie części zamienne. Jeszcze do rozważenia ewentualna opcja samego zamiennika lcd(~350pln) albo cały ekran z panelem dotykowym (~ 500 pln). Zobaczę jak sprawdzę ten dotyk.

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
swrx jest offline   Odpowiedź z Cytatem