View Single Post
Stary 26-02-2025, 22:45   #50
marcin986
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Rozładowany akumulator - nie gasnący wyświetlacz komputera.

To wznowię temat po ponad roku. Focus mk2 FL 1.6 benzyna. Była kolizja w tył samochodu, wymieniłem klapę trzy miesiące było ok i przed kolizją też wszystko śmigało, wyświetlacz gasł po 10-15 minutach.

Pierwsze co zrobiłem to odłączyłem radio, zostawiłem na cały dzień, ale i tak wyświetlacz się podświetlał. Zainstalowałem radio, uważam że nie jest to przyczyna. Szukam dalej.

Rozebrałem klapę bagażnika, odpiąłem kabel od klamki, zauważyłem zielony nalot czyli gdzieś dostawała się wilgośc albo klapa stała pod chmurką i stąd utlenienie, oczyściłem zapiąłem kostki, wyświetlacz gasł. Jednak moja radość nie trwała długo po kilku godzinach znów zaczął świecić. Ponownie rozberałem i znów czyszczenie, spirytusem i kontaktem. Pół dnia było dobrze. Szlak mnie już trafia.

Podpowiedzcie. Czy w zamku klapy bagażnika jest jakiś czujnik? Bo jak trzasnę kilka razy tak na pełnej qqq..... to po 10 minutach gaśnie, ale czasami zapala się po kilku godzinach samoczynnie. Aha i może istotna sprawa w 2023 roku wymieniłem akumulator na Ultra Power 52Ah z uwagi na to że w skrzynce od aku jest też komputer od gazu, większy akumulator nie wchodził, ale działa bez zarzutów do września zeszłego roku. W zeszłym roku pojawiły się też objawy zimnych lutów na zegarach, czyli choinka i zegary wariują, przelutowałem i problem został rozwiązany, a i odpinałem też zegary jak wyświetlacz nie gasł, bo myśłałem że może źle kostka była wpięta, to jednak nic nie dało.
Zastanawiam się nad wymieną klamki i zameka w klapie bagażnika. Czy trzeba później programować?

Ostatnio edytowane przez marcin986 ; 26-02-2025 o 22:55 Powód: Dopisywałem szczegóły może istotne.
marcin986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem