Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
Znalezione na 100%. Jest wręcz odwrotnie niż myślałem, maf przez swój sygnał pwm jest bardziej podatny na zmiany napięcia wejściowego. Ma takie trzy podziały pracy :
-przy małych wartościach zmiana napięcia wyjściowego średnio zmienia g/s,
- przy średnich wartościach jak utrzymywanie jednostajnej prędkości niewielka zmiana napięcia powoduje duże zmiany g/s
- i ostatnie duze wartości gdzie zmiana napięcia jest już znacznie większą wraz ze zmianą g/s.
Maf musi być mierzony nieliniowo, ale pcm nie mierzy ilości impulsów jak np. Czujnik wału a średnie napięcie z sygnału pwm
Zmyliła mnie ta lambda, za to zauważyłem też, że podczas wypalania dpf ustawia maf na sztywno z oczekiwanym, wtedy tez poprawia się lambda na autostradzie.
Więc no niby 0,1-0,2v różnicy, ale po podaniu zewnętrznego zasilania na maf wartości przestają się rozjezdzać niestety nie znalazłem przyczyny spadku napięcia. Opór na masie niby mieści się w normie, pytanie czy przy tak wrażliwym napięciu typowe normy dalej obowiązują (np max 0.05V spadku napięcia na masie)...
W teori on sobie to koryguje stąd maf powyżej oczekiwanego, w praktyce to może być źródło wielu problemów jak poszarpywanie, nierówne wolne obroty ( 0,1v odpowiada ok 44barom na listwie, przy 320bar to już znaczna odchylka).+ i pewnie wiele więcej problemów o których nawet nie pomyślałem.
Bump: No właśnie, problem w tym że dla przykładu zmiana napięcia czujnika temperatury o dwa stopnie to ok 4 setek volta. Sam maf w tym najbardziej problematycznym zakresie działa na tysięcznych volta, skoro u mnie koryguje z 4,8 na 4,9 może kończy mu się zakres korecyjny. Powinien korygować na idealne 5.00V
Ostatnio edytowane przez Michal321 ; 01-03-2025 o 09:45
|