View Single Post
Stary 03-03-2025, 20:06   #33
SAR37

Domyślnie Odp: wymiana oleju w skrzyni 10-cio biegowej 10R80

Z racji braku czasu (i chęci) odroczyłem pełną wymianę oleju w skrzyni do wiosny. Miesiąc temu odessałem 2 kwarty i uzupełniłem nowym olejem bo skrzynia zaczęła szarpać i przeciągać biegi po mocnym rozgrzaniu w górach.
No a dzisiaj, pierwszy raz, prawie zagotowałem olej: po „dynamicznej” trasie, pomimo dosyć niskiej temperatury zewnętrznej (+6*C), skrzynia mocno szarpnęła po dodaniu „gazu” i wyskoczył żółty klucz informujący o koniecznym serwisie. Skrzynia przeszła w tryb awaryjny z ograniczoną mocą i szarpaniem. Jako objaw główny, zauważyłem, że trzyma 8 bieg przy 120 km/h i obroty silnika 2,5 tys.(o 500 obrotów więcej niż zazwyczaj).
Po zatrzymaniu na stacji wszystko wróciło do normy i auto dalej poruszało się normalnie.
W domu podpiąłem Forscana i wyskoczył błąd P1783 - przegrzanie przekładni. Zrobiłem reset TCM, sprawdziłem stan oleju i wszystko wygląda OK.
Muszę pospieszyć się z wymianą oleju bo stary już jest mocno spracowany.

BTW: ogólnie to, ta skrzynia to straszna „padaka” - przekombinowana, źle skonstruowana (są już TSB na naprawy, ale …. tylko u Trampka) oraz słabo chłodzona. Zamieniłbym ją na zwykły manual…

Ostatnio edytowane przez SAR37 ; 04-03-2025 o 09:06
  Odpowiedź z Cytatem