Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana lamp na xenon lub soczewke
View Single Post
Stary 04-03-2025, 12:00   #177
PITiMAT
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie Dołożenie instalacji Xenon do golasa

Cześć wszystkim!
Moje auto z 2010 roku (przed lift) wyjechało z salonu w wersji "totalny golas" – halogeny, zero bajerów, czyli klasyka budżetowego stylu. Ale jak się nie lubi nudnych rzeczy, to ogarnąłem Bi-LED, które świecą jak latarnia morska na pełnej mocy - różnica to jak dzień i noc!
Ale, jak wiadomo – nigdy nie jest dość! Teraz czas na poziomowanie i doświetlanie zakrętów, żeby było tak, jak w autach z fabrycznym Xenonem.
Co potrzebuję, żeby zrobić to jak należy?
1. Czujniki poziomowania - tam jest chyba jeszcze jakieś ramie do wahacza
2. Wiązki do tych czujników - wiem, że zaczyna się przy czujniku ale gdzie się kończy?
3. Moduł HCM - podobno za schowaniem
4. Wiązka HCM - wiem, że zaczyna się przy module ale gdzie się kończy?
5. Wiązki lamp - moje maja 10 przewodów, a chyba ma być 12

Czy są jakieś różnice między wersją przed, a po lifcie? Ktoś ogarniał temat i ma doświadczenie? Chciałbym mieć to zrobione jak fabryka, a nie na zasadzie „a jakoś to będzie!”

Kto pomoże? A może ktoś zna numery katalogowe części, bo jak się nie trafi z numerkiem, to potem szukasz w necie jak wariat.
Pisałem do gościa z ogłoszenia, który ma mondka na części ale raz , że nawet nie potrafiłem wytłumaczyć co chcę to on chyba wiedział jeszcze mniej.

I tutaj uwaga – nie interesują mnie uniwersalne moduły z Allegro, które działają na podstawie kierunkowskazu. Chcę to zrobić porządnie, tak jak w oryginale, bez żadnych "patentów" i półśrodków.

Pytanie do Was: czy to jest dużo pracy, czy tylko ja się zamartwiam Czy to taki projekt na weekend czy raczej na długie wieczory przy kawie? Jakieś porady, jak się nie zamotać w tych kablach? A może ktoś zna skróty, żeby nie musieć rozkręcać auta na czynniki pierwsze? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dzięki i szerokości!
PITiMAT jest offline   Odpowiedź z Cytatem