View Single Post
Stary 10-03-2025, 19:04   #145
bodekbo
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czujnik temperatury zewnętrznej - błędne wskazania

Cześć.
Może ja tutaj opisze mój przypadek, może komuś pomoże.
W piętek fachowcy wymieniali mi pompkę od sprzegła (kapało od dawna pod pedałem w środku). Wiadomo jak z tym jest, trzeba filtr powietrza rozebrać, akumulator wyciągnąć itd... Auto stało przez weekend... dziś jadę do roboty "check" się świeci. Myślę - szlag mnie trafi znowu coś nagrzebali.
Teraz w temacie: temperatura na zewnątrz -4 stopnie! (na wyświetlaczu) Jadę - szybko rośnie bo jest +17.
Podłączyłem forscan, błąd przepływomierza P0103. Patrzę pod maskę wtyczka od przepływomierza leży luzem (bez komentarza). Podpiąłem, zrestetowałem błędy.
Działa. Poszedłem do domu, przeczytałem cały ten temat i myślę sobie - idę odłączyć na chwilę akumulator. Wsiadam, patrzę 16 stopni na ekranie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co pomogło, nie wiem ale cały dzień miałem -4.
Może nie zawsze padł czujnik. Może trzeba zacząć faktycznie od odpięcia akumulatora, resetu będów...
Focus mk3 2.0 dw10c tdci 2011 rok.
Pozdrawiam.

Przy okazji, mam pytanie do fachowców:
Czy to wskazanie temperatury zewnętrznej na wyświetlaczu ma wpływ na działanie klimatyzacji i silnika ?
Bo wydaje mi się, że pracowało to wszystko trochę inaczej niż zwykle. (jak by faktycznie było zimno)

Ostatnio edytowane przez bodekbo ; 10-03-2025 o 20:48
bodekbo jest offline   Odpowiedź z Cytatem