Temat: [Mondeo 2007-2014] Praca wentylatora chłodnicy 1.6EB
View Single Post
Stary 11-03-2025, 20:48   #28
Maciej994
ford::average

Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 1,6 Ecoboost 160 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Praca wentylatora chłodnicy 1.6EB

Witam
Po 2 miesiącach muszę odświeżyć temat dotyczący pracy wentylatorów chłodnicy w aucie Ford Mondeo MK4 1,6 EcoBoost. Tak jak wcześniej pisałem, z końcem roku dokonałem wymiany padniętego sterownika, ale nie byłem do końca zadowolony z jego pracy. O ile załączanie wentylatorów następowało przy 101 st, o tyle ich wyłączenie (przy obecnych temperaturach zewn. >5 st) następuje dopiero około 1 min po zgaszeniu silnika. Dla mnie taka sytuacja była trochę dziwna, bo w sumie jaki jest sens pracy wentylatorów przy optymalnej temperaturze silnika około 85 stopni? W związku z powyższym zamówiłem nowy, inny, ponad dwa razy droższy sterownik. I tutaj pojawiła się kolejna wątpliwość, pytanie? Widać zamianę w stosunku do poprzedniego, bo wentylator załącza się przy 101 st (bez zmian, ok), pracuje krótką chwilę powiedzmy pół minuty i przy temperaturze 95-96 st wyłącza się. Pytanie do użytkowników aut z tym silnikiem, czy taki sposób sterowania jest właściwy? Czy trochę nie za krótko z kolei wiatraki pracują?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Maciej994 jest offline   Odpowiedź z Cytatem