Witam, tata i inny członek rodziny skusili się na Forda Escape z USA, jako, że miałem już doświadczenie w konwersji swojego Mustanga, zostałem poproszony o zainteresowanie się tematem i pomoc. Okazuje się, że w internecie praktycznie nie ma info i jest to wiedza tajemna a wręcz strzeżona na zasadzie - Panie to się nie da ! To trzeba specjalne programy wgrywać customowe specjalnymi urządzeniami !
Jedyne urządzenie jakie mam to vLinker i pobrany forscan
A więc tak
1. Zmiany języka i jednostek, kodowanie świateł
Jeśli chodzi o kodowanie to zajmuje to 2 minuty
Interesują nas moduły IPC, APIM, BdyCM
Zmiana języka to wpisanie zamiast US -> PL a zmiany w oświetleniu widoczne są na zdjęciach
To wszystko, mamy język polski (trzeba go jeszcze zmienić w menu sync) i jednostki km/h i km, aktywną ikonke przeciwmgielnego
2. Przeciwmgielne i kierunki
Przełącznik świateł przeciwmgielnych kupiłem na aliexpress (180zł) numer części LB5T-13D061-LCW - ma przycisk tylko do tylnego PM, wystarczy go przełożyć.
Sygnał przeciwmgielnego światła znajduje się na pinie 67, ciągniemy stamtąd przewód na tył samochodu, w moim przypadku do odblasku
Kierunki musimy przełożyć
Pin 44 na Pin 6
Pin 45 na Pin 65
Jeśli chodzi o przeciwmgielne to w moim przypadku idzie przewód z Pinu 67 do tyłu do odblasku, w którym są wklejone Ledy, wystają z niego dwa przewody - jeden łączymy z przewodem, który ciągneliśmy z pinu 67 a drugi podłączamy do karoserii (Masy), połączyłem to wtyczką 2 pinową, którą znajdziemy na jakimś allegro np.
Nie wiem czy w każdym przypadku to tak wygląda ale domyślam się, że tak - trzeba przełożyć piny we wtyczce tylnej lampy tak jak na zdjęciach, nie wiem czy mogę podać firmę, która przerabiała lampy ale podam, najwyżej usunę - mi robił to Pan z dkt_led, znalazłem kiedyś go na facebooku jeszcze przy mustangu, przerobienie lamp i PM w odblasku kosztowało ok 630 zł z przesyłką, nie wiem jak u innych firm, obstawiam, że mogą to robić podobnie lub tak samo
Tak wygląda efekt ( w kom), niestety zapomniałem zrobić zdjęcia przeciwmgielnego włączonego, musicie uwierzyć, że jest w lewym odblasku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Świeci super!
Dziele się tym bo mi to zajęło trochę aby pozierać informacje, miernikiem dotrzeć do odpowiednich pinów itd. w drugim aucie zajęło mi wszystko może godzinę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wkleję zdjęcia w odopwiedzi bo nie mieszczą się tutaj wszystkie
Bump: Przesyłam efekt końcowy i resztę zdjęć w załącznikach