Cześć.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie wymiana hamulców przedniej osi na większe.
Otóż często jeżdżę autostradami i drogami ekspresowymi i zdarzyło mi się już wiele razy iż przy mocnym hamowaniu seryjne hamulce są na jeden raz gdy próbujesz drugi raz zahamować krótko po pierwszym mocnym hamowaniu to pedał hamulca jest miękki i hamulce zwyczajnie puchną.
Ostatnio przy awaryjnym hamowaniu z 150 na autostradzie w Niemczech to czułem pod nogą jak hamulec puchnie przy końcowym etapie hamowania.
Seryjne hamulce wyposażone w tarczę 301 mm do auta o wadze 2,5 tony to jest lekkie nieporozumienie. Ford Focus z 2.0 140 KM ma seryjną tarczę hamulcowa 320mm a wersja ST 330mm tylko Focus jest lżejszy o 1 tonę od Rangera
Dlatego szukałem info o mocniejszych hamulcach i znalazłem firmę która się specjalizuje w autach terenowych.
Mają gotowy zestaw do zmiany hamulców na tarcze o średnicy 356mm i zaciski aż 6 tłoczkowe
https://pedders.pl/details/PEBK01
Czy ktoś na forum zmienił seryjne hamulce na większe?
Dodam iż niedawno założyłem sportowe tarcze hamulcowe marki DBA najlepsze jakie mieli a mają kilka zestawów, tarcze są nacinane + dedykowane klocki hamulcowe i jest trochę lepiej niż seryjne tarcze ale to jest tylko trochę lepiej. Do tego jeszcze wymieniłem płyn hamulcowy na nowy lepszy.
Jestem przekonany że problem jest w średnicy tarczy hamulcowej.
Będę wdzięczny za wasze odczucia i czy ktoś ma może takie hamulce z większą średnicą.
Pozdrawiam