Odp: Słabe ładowanie i paląca się kontrolka akumulatora
Witam wszystkich. Pozwolę sobie odkopać temat. Jestem totalnie zielony w sprawach aut więc proszę o wyrozumiałość.
Co jakiś czas przy załączaniu zapłonu pojawiał się komunikat „rozładowany akumulator” jednakże bez żadnej kontrolki.auto też bez problemu odpalalo. Więc zawsze „bagatelizowałem” komunikat.
Dziś po wyjechaniu z domu i przejechaniu ponad 1 km pojawił się komunikat „ Wspomaganie kierownicy - usterka” i faktycznie wspomaganie zaczęło wariować. Zjechałem na przystanek i zgasiłem auto.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale wczoraj wywaliło mi bezpiecznik od zapalniczki 20A i wsadziłem nowy 15A. Więc dziś po wyłączeniu samochodu wyjąłem ten bezpiecznik. Przy próbie uruchomienia silnika na wyświetlaczu pojawił się komunikat „usterka silnika” a przy kolejnych próbach, wyświetlacze były czarne i tylko cykanie było słychać.
Sprawdziłem miernikiem aku i okazało się że jest 9,xx V. Podjechał kolega, żeby podładować mnie kablami i po chwili auto odpaliło, ale po sprawdzeniu napięcia okazało się że jest 6,xx i spada. Ekrany czarne. Wróciłem do domu bez wspomagania, świateł, kierunków, wycieraczek itd.
Udało mi się wyciągnąć akumulator żeby go podładować prostownikiem.
Wiem że bez mechanika się nie obejdzie ale czytając poprzednie wpisy chyba warto aby sprawdził jaki przewód tak? zamiast odrazu zlecać wymianę alternatora
|