Cytat:
|
... powodują zakłócenia elektromagnetyczne ...
|
Man w FF2 LAQ010 i DRL nic nie zakłócają bo świecą na 100% . Włącznie ich to podanie napięcia, a wyłączenie, to podanie drugiego napięcia lub odłączenie tego pierwszego.
Co do włączania DRL po uruchomieniu silnika, to jak pisał
tedi_k wymaga "dodatkowego zachodu", być może zbędnego, ale jak kolega chce mieć taki bajer to jest to prosta sprawa.
Mikro problematyczność tego rozwiązania opisuje załącznik do rozporządzenia, kol. 14 pkt. 1, czyli:
" powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika" ,co rozumiem jako włączenie zapłonu i w to zasadzie drobny taki szczegół. I to było tyle w temacie.
Nie do końca rozumiem kwestie wymiany GEM. Jak pisałem mam LAQ010 (bez p.mgielnych) na bieda GEM-ie i wszystko robi prawidłowo. Kup te lampy, poczytaj instrukcje, uruchom "na stole" i zobaczysz, co będzie. GEM póki co sobie odpuść.
A jak już sobie tak tu piszemy, to ja zamiast modułu wykrywającego poziom napięcia preferuje układ na tyrystorze, gdzie bramką steruje sygnał z rozrusznika, lub jakieś pokrewne rozwiązanie, ale o zbędnym dodatkowym zachodzie już było wspominane.