C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła
Dzisiaj podczas jazdy autostradowej wyskoczyła mi choinka, wszystkie systemy typu ESC, ABS, tempomat aktywny, nawet czujniki parkowania odmówiły posłuszeństwa. Na zegarach ikonki ESC i ABS a nawet airbagów (jednnak bez ikonki grozy typu usterka silnika). Mimo wszystko nieco się przeraziłem.
Po przejechaniu tak 100km i podłączeniu do FORSCana pojawiła się litania błędów w niemalże wszystkich modułach w tym grubo brzmiące w PCM (musiałem je na aż 3 razy kasować) ale jeden bardzo konkretny rzucił mi się w oczy: C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła. Po skasowaniu powracał ten i te typu nieprawidłowe dane odebrane z różnych modułów. Próbowałem podczas jazdy (po skasowaniu) wyłapać który pierwszy wyskakuje ale wiele z nich na raz się pojawia.
Czy uszkodzony czujnik może być przyczyną aż takiego wpływu na inne systemy niż te powiązane z kołami?
Inne błędy (wracające po skasowaniu i przejechaniu się kikudziesięciu metrów):
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS) (PAM)
Kod: U0418 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układem hamulcowym A (CCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (PSCM)
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS) (PSCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (VDM)
Kod: C1A67 - Czujnik patrzący do przodu (IPMA)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (HCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (RCM)
oraz ten konkretny:
Kod: C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła (ABS)
Te grube które pojawiły się za pierwszy razem ale nie wróciły od razu po kasowaniu:
Kod: P061A - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego momentem obrotowym (PCM)
|