Drodzy użytkownicy forum, mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku.
Jestem właścicielem 2019 Ford Fusion Energi Plug-in, który kupiłem w 2023 roku od osoby prywatnej w Carrara Lublin (Ford Lublin) za pośrednictwem jednego z przedstawicieli. Mój pojazd podlega oficjalnej akcji serwisowej Forda (23S33, NHTSA Campaign Number: 23V440) ze względu na znaną wadę akumulatora wysokiego napięcia. Niestety, podczas zakupu w 2023 roku ani przedstawiciel, ani poprzedni właściciel nie poinformowali mnie o tej oficjalnej akcji serwisowej.
Wczoraj Ford USA ogłosił, że trwałe rozwiązanie problemu jest już dostępne, a pojazdy objęte akcją w Stanach Zjednoczonych otrzymują już nowe akumulatory.
Kiedy skontaktowałem się z Ford Polska, aby zapytać, czy mogą mi pomóc, otrzymałem następującą odpowiedź:
*"Niestety nie dysponujemy żadną dokumentacją dla tego typu pojazdów, nie mamy dostępu do baz danych z tego regionu ani możliwości zamawiania części dla takich pojazdów. Niemniej jednak warto w tym przypadku skontaktować się z naszymi serwisami celem ustalenia, czy podejmą się wykonania owej akcji serwisowej. Nie możemy niestety narzucić naszym polskim przedstawicielom obowiązku serwisowania pojazdów, które nie zostały wyprodukowane do celu sprzedaży na rynku europejskim.
Najbliższe Serwisy Forda, które mają dostęp do części i narzędzi oraz są odpowiednio przygotowane do obsługi pojazdów pochodzących z USA, znajdują się w Niemczech.
Przekazujemy Panu dane do kontaktu z Biurem Obsługi Klienta w Niemczech. Aby uzyskać odpowiedzi na inne pytania związane z obsługą pojazdów wyprodukowanych i sprzedanych w Ameryce Północnej, rekomendujemy zwrócenie się bezpośrednio do Biura Obsługi Klienta Ford w USA:
nacrc@ford.com."*
Skontaktowałem się z Ford Lublin i czekam na ich odpowiedź.
Czuję się, jakbym znalazł się w martwym punkcie i nie miał możliwości wymiany akumulatora.
Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji? Każda sugestia będzie mile widziana.