Wibracje podczas hamowania
Dzien dobry,
pisze posta bo już wszelkie możliwości wyczerapełem.
Do rzeczy: Pacjent mondeo mk5 2.0 tdci powershift z 2016 roku.
Jakiś rok temu zaczęły się wibracje podczas hamowania, wymienione zostały tarcze klocki, piasty na wszystkich 4 kołach oraz zregenerowane zaciski hamulcowe przód, wszystko ATE oprócz piast, które kupiliśmy z firmy FAG. Każdy zacisk otrzymał komplet nowych prowadnic z tulejami także ATE, do których nie pchany był żaden smar zgodnie z zaleceniami producenta.
Przewody zmienione na stalowy oplot oraz wymieniony płyn hamulcowy.
Wibracje powróciły po 1000 -1500 km na przedniej osi, ostały przetoczone tarcze hamulcowe, sprawdzone bicie samej piasty 0,01 mm oraz przy założonej tarczy 0,02 mm na obu kołach. Po kolejnych około 1000 km problem taki sam, bardziej czuć przy lekkim hamowaniu zwłaszcza z zakresu około 110 km w dół niż przy mocniejszym wciśnieciu hamulca, przy większych prędkościach praktycznie nic nie czuć.
Całość prac wykonywał warsztat.
Dodam jeszcze, że szarpaki nie znalazły luzów w zawieszeniu a wibracje występują zarówno podczas hamowania na biegu jak i na luzie.
Szukam możliwości, przyczyn oraz pomysłów, co prócz zacisków może wykrzywiac tarcze podczas eksploatacji.
Koła dwa komplety, każdy sprawdzony na maszynie do wyważania z testem drogowym, brak defektów.
Jestem już zirytowany bo położyłem walizkę pieniedzy na części oraz wymianę a efekt jest taki jak przed naprawą.
|