Cześć wszystkim! Kenobi36, widzę, że masz podobnie z tym spalaniem – u mnie Edge 2.0 Biturbo (2019) też kręci się koło 9 l średnio, w trasie przy 120-140 km/h wychodzi 8-9,2 l, a miasto to różnie, od 9 do 11 l w korkach. Też mnie to trochę dziwi, bo diesel, a jednak pije jak na tę pojemność. rychu.zychu ma rację, że waga i aerodynamika robią swoje, ale i tak liczyłem na mniej. norbi333, 7 l w trasie to fajny wynik, może to kwestia stylu jazdy żony?
PeterX, dzięki za info o ST – ciekawy pomysł z tym tuningiem skrzyni, może faktycznie podniesienie obrotów i zmiana przełożeń coś da. Z dieslem w mieście te wibracje i redukcje też mnie irytują, zwłaszcza poniżej 60 km/h. Co do kosztów, Kenobi36, te 4000 zł w ASO za zimering to boli – ja na razie mam 50 tys. km i odpukać, ale te plastiki i mokry pasek to faktycznie bomba zegarowa.
Żeby lepiej ogarnąć, ile to auto naprawdę pali,最近 znalazłem
kalkulatorpaliwa.com.pl – wrzucasz dystans, spalanie i ceny paliwa, i masz jasny obraz kosztów na trasie. Na przykład policzyłem sobie Poznań-Warszawa przy 9 l/100 km, i wychodzi, że diesel jeszcze się broni, ale benzyna ST już mniej. Może komuś też się przyda do porównania przed zmianą auta? Czekam na więcej opinii o ST vs diesel – PeterX, jak wrażenia po dłuższym czasie?