View Single Post
Stary 01-04-2025, 19:11   #44
kamilowy77
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0 Tdci 136km
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 2.0TDCI Przybywa oleju / wysokie spalanie

Dzień dobry wszystkim. Mam taki problem w ford focus mk2 2.0 tdci 136km 2010 rok, otóż rosnący poziom oleju, nie jest to płyn chłodniczy, ponieważ posprawdzałem i tego nie ubywa. Do tej pory zauważyłem wiele objawów, znacznie podwyższone spalanie w granicach 8,6-8,8 l/100km, delikatne szarpanie w granicach 1700-1900 obrotów silnika, ale głównie, gdy silnik jest rozgrzany, na zimnym nie ma tego problemu. Spalanie na biegu jałowym to 0,8-1l/godzinę... Sprawdzałem go komputerem to różnica ciśnień przed i za dpf to praktycznie 0 (~0,013 bara). Miałem jednak jedną sytuację, która nie była dotychczas opisana. Mianowicie, próbowałem włączyć mu dopalanie komputerem na postoju, auto stało i trzymało 3000 obrotów, jednak po jakichś 3-4 minutach obroty weszły na maksymalne i nie dało się tego w żaden sposób zahamować. Samochodu nie dało się zgasić, więc musiałem "brutalnie" wbić 5 i puścić sprzęgło. Domyślam się, że zdrowe to nie było, ale auto zgasło, a z wylotu rury wydechowej wydostawał się ogień, który łatwo zagasiłem. Po 2 godzinach stania, auto odpaliło bez problemu, ale przez ok 10 km jazdy dość mocno kopciło szarym dymem. Kiedyś myślałem, że rosnący poziom oleju jest spowodowany nieszczelną membraną pompy wysokiego ciśnienia i ją wymieniłem na nową (nie regenerowaną) jednak to nie pomogło. Z tego co czytałem, chyba spróbuję sprawdzić stan turbiny i ją ewentualnie zregenerować, albo wyciąć i wyprogramować dpf. Mechanik zarzeka się, że to nie wina wtrysków, korekcje są ok.
Macie może jakieś sugestie? Chętnie poczytam jakieś rady.

Ostatnio edytowane przez kamilowy77 ; 01-04-2025 o 19:12 Powód: błędna informacja o nowym wątku
kamilowy77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem