Temat: [Fusion - Mondeo USA] Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania
View Single Post
Stary 06-04-2025, 19:55   #46
taBaker
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Mondeo Mk5, hybryda
Silnik: 2.0 hybryda 187KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania

Cześć,
Niestety mieszkam na drugim końcu Polski - okolice Trójmiasta.
Jak dotąd idę tą samą ścieżką diagnostyczną co Ty.

A ten tłumik drgań to w końcu też wymienili razem z przekładnią? Powiem Ci, że gruba sprawa, że po wymianie dalej stuka.

Również sprawdzałem półosie, szczególnie tą długą (z prawej strony auta). Tylko robiłem to na najazdach i koła były podparte. Jak byłem u innego mechanika to ten sprawdzał luz jak auto było podniesione.
Luzów promieniowych (poprzecznych) nie wyczułem - wszystko sztywne. Łożysko w podporze sztywne i bez luzów. Strona mocowania pół osi od strony dyferencjału też bez luzów - nawet minimalnych, bez pocenia się itp. (podobno jak się rozsypują łożyska wew. skrzyni to na uszczelniaczach pół-osi pojawiają się przecieki oleju).

Jest natomiast luz osiowy - jak kręcę półosią. Czuć i słychać stukanie. Niestety nie umiem ocenić, czy jest to w granicach tolerancji. Generalnie, w przekładniach zębatych luz między zębami jest parametrem projektowanym, a ten może pochodzić z mechanizmu różnicowego.

Mam niedługo przegląd auta, który będę realizował w miejscu zakupu i będę dalej zgłaszał stukanie. To, że inne modele też stukają to w zasadzie nie powinno być usprawiedliwieniem, bo dźwięk jest natury mechanicznej i co do zasady wskazuje na jakąś nadchodzącą usterkę.

Męczy mnie ten temat....
taBaker jest offline   Odpowiedź z Cytatem