Odp: wymiana skrzyni 8F35
Mam bardzo podobny problem. Benzyna, 150 KM, rocznik 2020, przebieg nieco ponad 106 tys. km.
Przez jakiś czas, podczas manewrowania na parkingu lub postoju, przy próbie wrzucenia wstecznego biegu pojawiał się komunikat: „Wybrany bieg zostanie włączony przy minimalnej prędkości” – mimo że auto stało w miejscu.
Jakiś czas temu wymieniłem olej metodą dynamiczną i od tego momentu objawy się nasiliły. Przy przełączaniu pomiędzy D i R samochód szarpie, a przy wrzucaniu wstecznego znowu pojawia się komunikat o minimalnej prędkości. Zdarzyło się nawet, że wsteczny w ogóle nie chciał się włączyć. Czasem pomagało zgaszenie silnika lub lekkie podjechanie do przodu. Mam wrażenie, że problem pogarsza się przy dużych mrozach lub wilgotnej pogodzie.
W ASO zdiagnozowali awarię sprzęgła wstecznego biegu i wymienili je w ramach rozszerzonej gwarancji. Niestety, po tygodniu problem wrócił. Pojechałem do miasta, a na parkingu przy próbie wrzucenia wstecznego znów pojawia się ten sam komunikat i szarpanie. Zaparkowałem, zostawiłem auto na godzinę – i po powrocie wszystko działało normalnie. Dodam, że w nocy wcześniej padało.
Mam już umówioną kolejną wizytę w ASO za dwa tygodnie, ale szczerze mówiąc mam coraz większe wątpliwości co do ich diagnozy. Może ktoś miał podobny przypadek i udało się to jakoś skutecznie rozwiązać?
|