View Single Post
Stary 12-04-2025, 00:25   #317
jaybeast
ford::beginner

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jakie Czujniki ciśnienia w kołach i ich adaptacja

Dorzucę swoje 3 grosze.
U siebie wymieniałem na czujniki z ali. Oryginalne miałem z kwadratem i oznaczeniami:
EV6T-1A180-DB
EV6T-1A150-CB
Na ali zakupiłem EV6T-1A180-DC (z tej aukcji https://pl.aliexpress.com/item/1005005565521251.html)
Oprócz czujników potrzeba aktywatora, ponieważ Focus nie wykrywa i nie przypisuje sam czujników do kół - jeśli macie komplet felg na zimę i drugi na lato, oba z czujnikami, to po zamianie jednych na drugie trzeba ponownie przyuczać auto do czujników.
Do tego potrzebny jest TPMS aktywator EL-50449 (30-50zl zalezy czy z ali czy z allegro)
W moim focusie mk3.5 (2015) procedurę nauki można uruchomić metodą włączania i wyłączania zapłonu i hamulec (tutaj video dla wersji z guzikiem start/stop, ale jeśli masz na kluczyk to analogicznie przekręcajcie kluczyk po prostu: https://www.youtube.com/watch?v=Z6X3VFSpfQs)
Po prawidłowo wykonanej kombinacji auto zatrąbi krótko i na zegarach pojawi się zółty komunikat nauki przedniej lewej opony. Trzeba podejsc do koła, przylożyć EL-50449 do sciany opony w miejscu gdzie jest czujnik (do bocznej sciany opony nad wentylem) i wcisnąć guzik na urządzeniu. Po ok 2 sekundach uslyszymy krótkie trąbnięcie auta a na zegarach pojawi sie komunikat aby przyuczyc prawą przednią oponę (pasażera), powtarzamy czynnosci, potem tylna prawa opona i na końcu tylna lewa opona. Po wykonanej procedurze pompujemy opony do prawidłowego ciśnienia (naklejka wewnątrz drzwi kierowcy), no chyba że zrobiliśmy to już wczesniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na koniec polecam wejsc do menu na zzegarach, ustawienia pojazdu, asysty kierowcy, reset cisnienia w oponach (wtedy system bedzie znał ciśnienie "wyjściowe").
Mój system działa prawidłowo, mialem ubytek powietrza w oponie, komunikat na zegarach ("Sprawdz ciśnienie w oponach!") pojawiał się kiedy koło schodziło mi do ok 1.6bar (gdzie reset cisnienia w zegarach robiłem przy ciśnieniu 2.3 bo na takim jeżdżę). Niestety pomimo tego ze auto wie który czujnik jest w którym kole (podczas przyuczania przecież komunikaty wskazują ktory czujnik nalezy aktywowac) to nie pokazuje w komunikacie o niskim cisnieniu ktore kolo ma ubytek.
jaybeast jest offline   Odpowiedź z Cytatem