Temat: [Fiesta 2008-2012] Data produkcji paska rozrządu
View Single Post
Stary 14-04-2025, 22:32   #8
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Data produkcji paska rozrządu

Cytat:
Napisał jkzl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy VIN czy coś jeszcze wymagają?
Mnie wystarczył tylko VIN. Pytałem o historię napraw pojazdu w ASO, ponieważ po zrzuceniu głowicy okazało się ze uszczelka jest z numerami Forda, ale starego typu i po VIN, mnie, sprzedawcą niezależnym oraz ASO wychodziła inna, nowsza. Mało tego. Blok wg numerów katalogowych mam starego typu także, a głowica jest już nowsza. Pytam więc jak to możliwe, a w odpowiedzi zdziwienie. Zapytałem więc czy jakieś ASO robiło coś z tym silnikiem i po sprawdzeniu wyszło że nie. Zakład niezależny raczej także nie grzebał w tym silniku, bo po co by zakładał oryginalna uszczelkę, która jak się okazało jest prawie 4 razy droższa, a do tego rozrząd przy pierwszej zmianie, która akurat mnie dopadła był oryginalny. Auto wyprodukowano w okresie kiedy następowały zmiany. Dowiedziałem się co chciałem i nikt poza VIN o nic więcej nie pytał, jak wyjaśniłem jaki jest problem, ale dowód możesz na wszelki wypadek zabrać ze sobą.
Cytat:
Napisał jkzl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pacjent to Fiesta 2011 1.4 97KM
Jeśli to pierwsza wymiana, jak podejrzewasz to trochę spóźniona patrząc na lata, a nie na przebieg. Z tą profilaktyczną wymianą, jak się nic nie wyjaśni to dobry pomysł, gdyż święty spokój jest bezcenny, tym bardziej że oficjalnie Ford nie przewiduje napraw tego silnika poza ich zakładami, takich jakie mogą być konieczne np. po kolizji, a że to się robi to już inna sprawa.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 14-04-2025 o 22:36
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem