Temat: [Mondeo 2014- ] Uszkodzone łożysko koła ?
View Single Post
Stary 22-04-2025, 15:02   #1
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
Domyślnie Uszkodzone łożysko koła ?

Wczoraj wracałem z wypadu świątecznego i coś zaczęło buczeć. Dźwięk pulsujący od 60 km/h . Nasilał się ze wzrostem prędkości, ale od 120 już w zasadzie nie słyszałem zbytnio bo szumy wiatru, opon nakładały się. Wstępnie stawiam na łożysko, ale jest problem bo może to być też wał, tylny most bo wersja AWD. Kto przerabiał uszkodzone łożyska na wale, raczej pisze o piskach, wibracjach. U mnie nie było. Nie mam kanału żeby zrzucić wał i pojeździć bez niego , a stawianie do mechanika i czekanie w co trafi tez mało mi się widzi. Dzisiaj zdemontowałam prawą piastę tył , bo dźwięk wyraźnie pochodził z tyłu ze wskazaniem na prawą stronę, dodatkowo przy zjazdach z S-ek gdy prawy tył się odciążał, dźwięk się nasilał. W rękach łożysko pracuje raczej zwyczajnie, nie przycina się, szumienia nie ma, ale troszkę słychać że się obraca. Jedno zwróciło moją uwagę . Kolor frezów w piaście. To jest niebieskie jak od przegrzania. Nie wiem czy to jakieś utwardzanie i fabrycznie taki jest kolor, czy łożysko się grzało i mam przyczynę. Patrzyłem na zdjecia w necie i tak to nie wygląda, albo i słabo widać.

Może macie jakieś pomysły, albo doświadczenie w tej materii. Na półosi tez jakby niebieski nalot był, przynajmniej tak to złapał aparat w telefonie. Zamówię nową piastę i wymienię. Może trafiłem, a może będzie szukanie dłuższe. Niestety przy AWD nie da się tak po prostu zakręcić kołem i nasłuchiwać, bo troszkę więcej tam rzeczy się obraca. Dodam że koło nie było szczególnie gorące po jeździe , ale sprawdzałem kilkanaście minut po zatrzymaniu się. Prawe i lewe podobnie ciepłe. Pomyślałem, że od hamowania, ale tego jako wskazówkę bym nie brał. Słabo sprawdziłem.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez arturek ; 22-04-2025 o 21:15
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem