Temat: [B-MAX] Wymiana czujników TPMS
View Single Post
Stary 25-04-2025, 11:39   #5
kshyhu
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: B-Max
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
Angry Wymiana czujników TPMS

Witajcie, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od dłuższego czasu szwankowały mi czujniki TPMS (komunikat "Czujniki nierozpoznane"), a że auto ma już 10 wiosen, to postanowiłem bez zbędnej diagnostyki wszystkie czujniki hurtem wymienić przy okazji wiosennej wymiany ogumienia.
Po założeniu letnich opon standardowy komunikat "Sprawdź ciśnienie opon", wyzerowałem, kontrolka zniknęła, a ja zadowolony pojechałem do domu. Następnego dnia z samego rana przy odpalaniu znów przywitał mnie komunikat "Sprawdź ciśnienie opon", postanowiłem go ponownie wyzerować i sprawdzić ciśnienie przy pomocy kompresora na pobliskim Orlenie. Ciśnienie w kołach ok. Po pracy odpalam - "Sprawdź ciśnienie opon", jeszcze raz jadę na Orlen, ale wszystko w porządku. Reset komunikatu. Dziś rano znów "Sprawdź ciśnienie opon". Co jest nie tak?
Wyczytałem, że w B-Maxie nie trzeba w jakiś specjalistyczny sposób aktywować nowych czujników, ale może źródło mnie zawiodło i coś zrobiłem nie tak? Wymieniał ktoś, ma ktoś doświadczenie?

Auto z 2015 roku, silnik 1.0 Ecoboost 100KM.

Pozdrawiam,
Krzysiek
kshyhu jest offline   Odpowiedź z Cytatem