Ostrożnie, opalarka daje na prawdę gorące powietrze, mi udało się przetopić trójnik z którego chciałem zdjąć EVAP
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mi wymiana zaworu nie pomogła ale powodów może być parę błąd to jak juz pisałem P0456 czyli niewielka nieszczelność zaworu. Raz wyskoczył czek ale nic więcej. Albo powodem jest kiepska jakość użytego zaworu albo uszkodzone jest coś innego. Rozebrałem stary zawór by poznać jego zasadę działania. W środku jest elektromagnes i płytka metalowa z uszczelnieniami z obu stron. To uszczelnienie to bardzo miękkie gumki. Od strony elektromagnesu jest jeszcze sprężyka odpychająca płytkę osadzona w metalowym stożku na którym stabilizuje sie ta płytka za pomocą uszczelnienia.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Płytka po drugiej stronie ma też uszczelnienie w postaci pierścienia które styka sie z przednim elementem zaworu i go uszczelnia.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dwa otwory widoczne na zdjęciu są po to by wyrównać ciśnienie po obu stronach płytki tak by nie powodowało ono opóźnień w działaniu. Uszkodzenie którejkolwiek gumki /bardzo miękkie i delikatne/ to koniec zaworu, będzie przepuszczał. Jak widać trochę brudu się w środku znalazło zwłaszcza po stronie wyprowadzeń.
Jeżeli jednak to nie zawór jest powodem to trzeba by sprawdzić oringi w szybkozłączkach przed zaworem. Możliwe że ten założony przeze mnie zawór jest sprawny bo na test dmuchania było ok, a powodem nieszczelności jest np taki oring.