Drgania przy gaszeniu i na jałowym biegu oraz dźwięk wycia po wciśnięciu sprzęgła
Witam zakupiłem MK4 Kombi 2.2CDTI 175km. Auto kupiłem świadomie z lekkimi wadami mianowicie podejrzewałem od początku dwumasę bo auto trzęsie dość odczuwalnie na luzie przy włączonym silniku oraz jak gaszę, myślałem że może przy gaszeniu to klapa powietrza ale raczej dwumasa bo jak wciskam tak na 1/3 zaraz po wciśnięciu ale lekko i powoli słychać specyficzny dźwięk jakby grzechotania podobnie miałem w poprzednim chevrolecie cruze CDI i tam była już dwumasa i sprzęgło ale w nim sprzęgło wpadło w podłogę i auto stanęło. Tu zamierzam wymienić rozrząd i tą dwumase ze sprzęgłem ale mam pytanie czy dwumasa może od czasu do czasu jakieś lekkie szarpnięcie powodować podczas jazdy? albo lekkie drgania przy jeździe na 3-4 biegu tak na około 2-2.2tys obrotów ? No i zasadnicza kwestia jak biegi normalnie wchodzą pedał sprzęgła po wciśnięciu nie drga ani nie wydaje dźwięków ciągle to mogę jakieś małe trasy pokonywać zanim to wymienię?
I jeszcze pytanie z innej beczki bo do tej pory jeździłem słabymi dieslami a ten ma trochę mocy i jest wyciszony inaczej i czy to normalne ze na obrotach ponad 2tys w srodku brzmi jakby buczał i miał dalej ciężko ( coś jakbyś jechał 40km/h na czwórce ) ale samochód idzie ma moc jak depne to wciska w fotel i z zewnątrz słychać że jednak wyje jak to auto na wysokich obrotach ale w srodku czalkowicie inne odczucia niz w cruze 2.0. To normalne? Jestem audiofilem co do dźwięku silnika samochodu i tego jak pracuje na tyle ze w starym minimalna różnica w odgłosie powodowała że już mi coś nie pasowało
|